Wieke – Orde houden – voor de klas en thuis

redactie

Martine Delfos, kinderpsychologe, zegt: “In de moderne opvoeding draait alles om het ego van het kind. Grenzen stellen is taboe, ‘ontplooiing’ is heilig.”

Ik ken ‘de klas’ vanuit drie richtingen: als leerling, als juf en als moeder. Ik was een drukke leerling en ik ging naar school omdat je daar lol kon maken. Als juf heb ik het vak in de leeuwenkuil moeten leren, niet gehinderd door enige onderwijskundige kennis. Daar deden ze niet aan bij de mo-opleidingen. Met veertig uurtjes slaapverwekkende onderwijskunde van een saaie meneer, waarmee je voor de klas niets kon, hadden we dat wel gehad.

De omslag van het boek: Orde Houden in het vmbo is leuk gekozen: gekleurde propjes. Die willen de onervaren docent nogal eens om de oren vliegen en natuurlijk heeft niemand dat gedaan: “Ik?? Echnie!”

Een van de zaken die Kneyber in zijn boek aan de orde stelt: straf geven. Strafregels schrijven, vindt hij. Dat is volgens leerlingen de irritantste straf die er bestaat. Er zijn deskundigen die zeggen: “Zinloos. Van straf moet je iets leren. Dus leer ze iets nuttigs.”

Nee, vindt Kneyber, dan zou leren als een straf gezien worden en dat moet niet. Nablijven, strafregels schrijven. Na zes weken werpt het zijn vruchten af.

De opleidingen, zegt Kneyber, besteden te weinig aandacht voor het omgaan met gedragsproblemen op het vmbo. Ze hebben niet door wat daar gebeurt.

Toen ik zelf in 1970 begon als juf bij wat nu vmbo heet, maakte ik dezelfde fouten als Kneyber in zijn eerste jaar. Ik gaf ze te veel vrijheid, liet me bij mijn voornaam noemen. Huiswerk niet af? Moet je zelf weten!

Het tweede jaar pakte ik het anders aan. Onze toenmalige directrice gaf me college en zei: volhouden en nog eens volhouden, altijd consequent blijven. En ik probeerde er voor te zorgen dat de les leuk was. Je goed voorbereiden was het halve werk. Zoals Jaap van Zweeden gisteravond bij Zomergasten zei: “Discipline is alles. Als je wat je doet tot in de puntjes beheerst, schept dat vrijheid en ruimte voor heel mooie dingen.”

Consequent zijn is razend moeilijk. Het is verleidelijk om vanwege de (schijn)vrede een kind zijn zin te geven. Ik weet van onderwijsgevenden dat ouders tegenwoordig behoorlijk vervelend kunnen doen, net als hun kinderen. Vroeger kreeg je thuis ook nog eens op je donder als je de beest had uitgehangen op school.

Zou je met een gesloten front van ouders en leerkrachten een beter te hanteren jeugd in de klas krijgen? Dat moet ook thuis de vruchten kunnen afwerpen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden