null Beeld

Wil je een veilige telefoon? Gebruik deze instelling dan niet

Je telefoon ontgrendelen met een geheime code, vingerafdruk, irisscan of gezichtsherkenning. De techniek staat tegenwoordig voor niets. Maar maakt het je telefoon ook écht veiliger?

Online redactie Libelle

Gezichtsherkenning in ieder geval niet, zo blijkt.

Gefopt

Gezichtsherkenning is volgens een onderzoek van de Consumentenbond heel makkelijk te foppen met een goede pasfoto, schrijft de NOS. Maar liefst 40% van de geteste smartphones ging open na het tonen van een pasfoto. Wie een veilige telefoon wil, gebruikt dus maar beter geen gezichtsherkenning, aldus professor Raymond Veldhuis van de Universiteit Twente.

Inbreken

Dieven gaan immers vrij ver om in je telefoon te komen. Veldhuis: "Als iemand daar heel veel moeite voor wil doen, dan zal dat altijd lukken. Maar het is wel zo dat het met een simpele gezichtsherkenner wat eenvoudiger is. Een foto pluk je tegenwoordig namelijk heel gemakkelijk van het internet. Met een vingerafdruk of een irisscan is dat een stuk moeilijker."

Raad de plaat

Is het niet slecht dat je met een pasfoto een telefoon kunt ontgrendelen? Nee, het verbaast Veldhuis niets. "Het bewijst dat een gezichtsherkenner doet wat hij moet doen. Hij vergelijkt twee plaatjes van gezichten en als die genoeg op elkaar lijken concludeert hij dat ze van dezelfde persoon komen."

Match

Een 100% match hoeft het dus niet te zijn - en dat kan ook niet. Volgens Veldhuis komt dat omdat onze gezichten in de loop der tijd een beetje veranderen. "We verouderen langzaam een beetje en ook de gelaatsuitdrukking of de belichting kan anders zijn dan het opgeslagen plaatje van de eigenaar." Een gezichtsherkenner kijkt daarom naar abstracte kenmerken in een gezicht. Als die grotendeels overeenkomen, concludeert hij een match. Bij een foto van pasfoto-kwaliteit is dat natuurlijk al gauw het geval.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden