Telefoonverslaving Beeld Getty Images
TelefoonverslavingBeeld Getty Images

Wils gezin is telefoonverslaafd: “Mijn man kijkt misschien nog wel het meest op dat rotding”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend.

Klein verdriet

Tineke BeishuizenGetty Images

Wil (39): “Toen ik nog thuis woonde, was het avondeten altijd het gezelligste moment van de dag. En ook het drukste uurtje, want mijn broer, mijn zusje en ik hadden altijd van alles te vertellen over school.

Schreeuwden we te veel, dan vroeg mijn vader of het iets rustiger kon. Maar wat ik mij herinner is de gezelligheid, het gevoel dat we ons verhaal kwijt konden, de grapjes, het lachen.

Ik maak het waarschijnlijk mooier dan het was, want natuurlijk waren er ook ruzietjes of zaten we te mokken omdat we iets niet mochten, maar we zaten wel met z’n allen aan tafel als een echt gezin.

Rare film

Ik heb altijd gedacht dat het ook zo zou zijn als ik zelf een gezin zou hebben, maar dat is niet gelukt. Als we aan tafel zitten en ik om me heen kijk, heb ik soms het gevoel dat ik in een rare film ben beland.

De smartphones van onze drie kinderen liggen naast hun bord en tijdens het eten appen ze met vrienden of laten elkaar filmpjes zien. Het heeft geen zin om te zeggen dat ze zonder telefoons aan tafel moeten zitten, want papa doet het toch ook?

Ze hebben gelijk. Mijn man zit misschien nog wel het meest op dat rotding te kijken. Ze kunnen alle drie berichtjes tikken met hun linkerduim, de rechterhand hebben ze dus over om met een vork hun bord leeg te eten. Ik weet zeker dat ze meestal niet eens weten wát ze eten, en ik moet eerlijk toegeven dat mijn plezier in koken al heel lang is verdwenen. Ze proeven het toch niet.

Ongezellig

Ik mis de momenten zoals ik die vroeger thuis had: het met z’n allen om de tafel zitten, een beetje aandacht hebben voor elkaar. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je je als gezin nauwelijks met elkaar bemoeit?

Ik ben er tegen mijn man over opgehouden, omdat het geen zin heeft. Hij is het niet anders gewend; zelfs als er in zijn familie een verjaardag wordt gevierd, zit iedereen op zijn telefoon en dat vinden ze allemaal normaal. Ik zou mijn kinderen zo graag iets anders meegeven in hun leven dan dit ongezellige gedoe, maar ik krijg het niet voor elkaar.”

Interview: Tineke Beishuizen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden