null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wist jij dat deze apparaten in je huis eenvoudig te hacken zijn?

We hebben thuis steeds meer te maken met slimme apparaten. Denk aan: lampen die je op afstand kunt bedienen via een app, smart tv's, slimme thermostaten, horloges, babyfoons en een deurbel via WiFi bijvoorbeeld. Fijn, want ze maken ons dagelijks leven makkelijker. Maar ook kwetsbaarder. Want wat blijkt? De helft van de gebruikers beveiligt die slimme apparaten niet goed en loopt zo het risico om gehackt te worden. 

onze Commerciële RedactieGetty Images/iStockphoto

Libelle in opdracht van de Rijksoverheid

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft één of meerdere slimme apparaten in huis. Als je deze apparaten niet regelmatig updatet kunnen internetcriminelen digitaal bij je inbreken. Die gevolgen kunnen behoorlijk vervelend zijn.

Top 5 slimme apparaten

  1. Smart tv (54,4%)
  2. Printer (46,6%)
  3. Slim horloge (24,7%)
  4. Slimme speaker (23,7%)
  5. Slimme thermostaat (20,5%)

Ook jóuw data is interessant voor een criminele hacker

1 op de 6 Nederlanders verwacht niet dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal inbreken, zo komt uit het onderzoek* naar voren. Zij denken bijvoorbeeld dat hun data niet interessant is. “Dat is een misvatting. Naar jouw privégegevens zijn internetcriminelen wel degelijk op zoek,” bevestigt onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van ’t Hof.

“Een criminele hacker bepaalt of je interessant bent. Als bijvoorbeeld je router slecht is ingesteld, dan kunnen ze via de router door naar andere slimme apparaten bij jou in huis. Denk aan de camera van je laptop. Die gevolgen hiervan kunnen erg vervelend zijn. Of met een scan van je id-bewijs kunnen ze bijvoorbeeld een abonnement op jouw naam afsluiten. Naast nieuwe functies bevatten updates vaak belangrijke beveiligingsoplossingen. Installeer je die niet, dan raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. En zo je gezin begluren, privégegevens stelen of je apparaat kapotmaken. Door software-updates direct te installeren, verklein je de kans daarop.”

Wat kun je doen?

Slimme apparaten worden vaak geleverd met een standaard wachtwoord, zoals welkom of admin. “Zoek zelf maar eens online naar de standaard wachtwoorden van slimme apparaten en je ziet dat deze eenvoudig te vinden zijn. Als je je bedenkt dat de helft van de mensen de standaard wachtwoorden niet aanpast is dat heel gevaarlijk en maak je het voor een criminele hacker wel heel makkelijk,” vertelt Chris.

Als consument is het goed je hier bewust van te zijn. Vraag bij de aanschaf van een slim apparaat zelf bij de verkoper of leverancier naar de beveiliging. "Stel de vraag hoe de updates zijn geregeld, welke instellingen je kunt aanpassen en hoe het standaard wachtwoord kan worden aangepast.”

3 tips van Chris van 't Hof

  1. Verander het standaard wachtwoord van je router direct. Kies een sterk en uniek wachtwoord. Tip: gebruik een wachtzin, bijvoorbeeld vier woorden van vier letters. (MijnHondZegtWoef) Voeg eventueel nog een cijfer en leesteken toe. (MijnHondHeeft4Poten&1Staart!)
  2. Update het slimme apparaat direct na aanschaf: de laatste softwareversie beschermt je tegen de nieuwste dreigingen.
  3. Zorg dat je apparaat bij de tijd blijft: als je slimme apparaat automatisch kunt updaten, stel dat dan direct in.

Even je updates checken, voordat ze je hacken

De beveiliging, kwaliteit en mogelijkheden van een slim apparaat kunnen invloed hebben op de prijs. Vaak zijn apparaten die op alle punten optimaal scoren ook wat duurder. Kijk op doejeupdates.nl voor meer tips om slimme apparaten beter te beveiligen. Voor tips over beveiliging en sterke wachtwoorden kijk op veiliginternetten.nl.

De campagne Doe je updates is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de bewustwording van burgers met betrekking tot het doen van updates van slimme appraten te vergroten.

* Verantwoording onderzoek: Onderzoek in januari 2020 uitgevoerd onder 1.201 Nederlanders van 16 t/m 65 jaar. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat uitgevoerd door Panelwizard.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden