null Beeld

With Love – witlof recepten

Onder een laagje romige kaas

De gekookte, gehalveerde stronkjes witlof worden eerst gevuld en vervolgens in de oven gegratineerd.

Hoofdgerecht voor 4 personen

• 6-8 flinke stronkjes witlof

• zout, peper

• 100-125 g verse roomkaas

• 60 g geraspte oude kaas

• 4-5 el fijngesneden kruiden (blad-peterselie en bieslook)

• 12-16 plakken gekookte achterham

• 2 eieren

• 3 el groentebouillon

• 1 dl slagroom

• 75 g geraspte jonge kaas

Kook de stronkjes witlof in 4-6 min. beetgaar, laat ze uitlekken en halveer ze in de lengte. Verwijder de harde kern uit het witlof en ook enkele binnenste blaadjes, zodat er een holte ontstaat. Meng roomkaas, oude kaas, kruiden en wat zout en peper. Verdeel de vulling over de witlofhelften en wikkel om elk gevuld stronkje een plak ham. Leg de rolletjes naast elkaar in een ovenschaal met de gevulde kant naar boven. Klop de eieren los met bouillon en

slagroom. Schenk dit mengsel naast het witlof.

Bestrooi met jonge kaas en bak het gerecht circa 20 min. in een voorverwarmde oven op 200°C.

Bereiden: circa 25 min. Oventijd: circa 20 min. Circa 470 kcal p.p.

Verrassend: met limoen en kervel

Lekker vol smaak en goed gevuld met kaas, vlees en ei is dit toch een licht hoofdgerecht.

Hoofdgerecht voor 4 personen

• 4 eieren

• 4-6 stronkjes witlof, blaadjes losgemaakt

• 150 g gerijpte schapenkaas (bijvoorbeeld pecorino), in dunne plakjes

• 8-12 plakjes bresaola (gedroogd rundvlees) of rookvlees

• sap en geraspte schil van 1 limoen

• 1 tl rode-peperkorrels, gekneusd

• 4 el olijfolie

• 4 el kervel- of peterselieblaadjes

• zout

Kook de eieren zacht (4-6 min). Verdeel het witlof over 4 borden samen met de kaas en bresaola. Leg het ei erop. Roer een dressing van limoensap en -rasp, peperkorrels, olijfolie, kervel en zout naar smaak. Druppel de dressing over de salade.

Bereiden: circa 15 min. Circa 485 kcal p.p.

Tadáa! Feestelijke schuitjes

Heerlijk als borrelhapje. En verrassend mooi om te presenteren.

Voor 12 stuks

• 12 gave witlofblaadjes

• 24 dunne plakjes verse zalmfilet

• 1 potje zalmeitjes

• 60-75 g mayonaise

• mespunt wasabi

• mespunt geraspte gemberwortel

• mespunt geraspte citroenschil

• citroensap

• zout, peper

Leg in elk blaadje witlof 2 plakjes zalmfilet en schep daarop wat zalmeitjes. Meng mayonaise, wasabi, gemberwortel, citroenrasp en -sap, zout en peper naar smaak en serveer dit bij de gevulde blaadjes.

Bereiden: circa 15 min. Circa 70 kcal p.st.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden