Wouke Beeld Privébezit
WoukeBeeld Privébezit

Column

Wouke: “De versoepelingen van drie weken geleden waren een miskleun”

Wouke van Scherrenburg is oud-politiek verslaggever en nog steeds actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Haar stem wordt in de politiek nog steeds hoog gewaardeerd, juist omdat ze het belang van gewone mensen nooit uit het oog verliest.

Een feest was het, het aantal besmettingen daalde kneiterhard, de ziekenhuizen sloten de ene Covid-afdeling na de andere, de ic-bedden raakten leeg en het zorgpersoneel kon weer ademen. Hugo de Jonge en in zijn kielzog de Tweede Kamer en nog erger, het OMT, raakten er licht van in hun hoofd, dansten om de totempaal van de vaccinaties. Wachten tot 4 weken na de Janssenprik? Welnee, prik in de arm en hupsakee, dansen met Janssen.

Liedjes

Alles werd opengegooid, afgeschaft en alleen de anderhalve meter afstand, waar bijna geen hond zich meer aan hield, bleef gehandhaafd. Na de ministerraad zong Grapperhaus liedjes over het verdwijnen van de mondkapjes. Ondanks het gierend oplopen van het aantal besmettingen in de UK, ondanks dat het best gevaccineerde land ter wereld, Israël, de teugels weer aantrok, ondanks de verbazing in de andere Europese landen die niet zo drastisch versoepelden.

En het OMT? Dat had moeten roepen: “Dit gaat te snel, te weinig mensen zijn volledig gevaccineerd”, dat OMT waarschuwde alleen maar voor een mogelijk vierde golfje na de zomer. Het gevolg is bekend. Ladingen jongeren zijn besmet en dat aantal blijft razendsnel stijgen. “Ja maar, de ziekenhuisopnamen dan, die blijven hartstikke laag” hoor je nu. De wetenschapsjournalist van de Volkskrant kraaide deze week zelfs “moedig voorwaarts” ter aanmoediging van het soepele beleid want, zolang de ziekenhuizen niet overbelast zijn, is er geen vuiltje aan de lucht.

Deltavariant

O nee? Vraag het de deskundigen in UK. Die luiden nu de alarmbel over de grote aantallen kinderen en jongvolwassenen die weliswaar niet in het ziekenhuis belanden, maar wel maandenlang ernstige gevolgen ondervinden door besmetting met de Deltavariant. Ook de ziekenhuisopnames stijgen daar met opvallend veel veertigers en veertigminners.

De versoepelingen van drie weken geleden waren daarom een miskleun. Dat het OMT deze miskleun zegende, draaide mijn vertrouwen in deze club volledig de nek om. Het vertrouwen in Hugo en Mark en de volgzame Tweede Kamer was wat Corona betreft al weg.

Ziekenhuisbedden en groepsimmuniteit

Het huidige OMT van Jaap van Dissel kan wat mij betreft worden opgeheven en worden vervangen door wetenschappers die wel verstand van zaken hebben, die niet alleen sturen op ziekenhuisbedden en groepsimmuniteit, maar op de consequenties voor de hele samenleving.

Het is een teken aan de wand dat het Haagse non-beleid aan de kant wordt geschoven door horecaondernemers die hun zaken sluiten om het personeel niet aan risico's bloot te stellen, dat burgemeesters, vorige week nog gekapitteld door Hugo de J., streng optreden tegen overtredingen.

Het verstand zit niet bij het kabinet en niet bij het OMT. Die hebben de vreugde over een zorgeloze zomer na de succesvolle vaccinaties door de GGD trefzeker gesmoord. Ja, we moeten leren leven met het virus dat niet zal verdwijnen, de samenleving kan niet steeds weer op slot worden gedaan, ook andere belangen dan die van de zorg moeten weer gaan meetellen. Maar roekeloze overmoed helpt ons geen stap verder, integendeel.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden