null Beeld

Zelfs als we weer naar kantoor mogen, zal een groot gedeelte thuiswerken

De maatregelen rondom het coronavirus worden stapje bij beetje meer versoepeld. Straks komt ook het moment dat we weer naar kantoor mogen. Maar zeer waarschijnlijk zal een gedeelte kritischer kijken of ze naar kantoor moeten of thuis blijven werken.

Fenna Witteveen

Veel bedrijven stonden negatief tegenover thuiswerken, maar hebben inmiddels gezien dat het werk nog steeds gedaan wordt.

Voor, tijdens en na de crisis

Gemiddeld werkte er voor het uitbreken van de crisis zo'n 16% slechts 1 of meerdere dagen thuis. Nu ligt dat percentage uiteraard een stuk hoger met maar liefst 58%. Dit blijkt uit onderzoek dat adviesbureau Bruis heeft gedaan onder allerlei bedrijven. Het positieve aan deze crisis is dat bijna 3 kwart van de organisaties waar thuiswerken eerst niet mogelijk was, nu veel enthousiaster tegenover thuiswerken staan. Bijna de helft van de respondenten verwacht zelfs dat er een toename komt van het aantal medewerkers dat na de crisis thuis werkt.

Vertrouwen in thuiswerken

Helaas kunnen er geen harde conclusies uit het onderzoek getrokken worden, omdat de groep daarvoor te klein is. Maar ook Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt, merkt dat bedrijven die eerst tegen thuiswerken waren, nu positiever zijn."Thuiswerken vraagt om een hoge mate van vertrouwen. Sceptische werkgevers of leidinggevenden, moesten nu wel. Ze hadden geen keuze. En ze hebben gezien dat er ook thuis werk uit onze handen komt. Sterker nog, bij onderzoeken blijkt altijd dat thuiswerkers productiever zijn."

Maar toch verwacht Wilthagen dat het vertrouwen wel blijft hangen. "We zullen niet elke dag thuis gaan werken. Maar wel vaker dan voor de crisis. Mensen zijn ook kritischer. Is het echt nodig om elke week in Utrecht voor die vergadering samen te komen? Misschien kan het eens per maand."

De nadelen van thuiswerken

Het onderzoek laat wel zien dat de kleinere organisaties, met minder dan 500 medewerkers, het gebrek aan controle een probleem vinden. Ruim 30% van de ondervraagden benoemde dit nadeel, terwijl niemand bij de grote bedrijven dit punt aanstipte. Volgens Wilthagen ligt het aan de leiderschapsstijl. "Sommige managers willen hun werknemers zien, ook om aan hun eigen bazen te laten zien dat ze een waardevolle functie hebben."

Communicatie en collega's

Maar ook in de communicatie heeft thuiswerken een nadeel. Er wordt enthousiast aan videobellen gedaan, maar toch gaat er een deel non-verbale communicatie verloren dankzij dit medium. "Als ik een verhaal vertel, kijk ik naar de mimiek van mijn gesprekspartner hoe die reageert. Ziet die mijn voorstel wel zitten? Zo nee, dan breek ik mijn verhaal af. Nu we dat niet zien, sturen we toch een voorstel van duizend woorden in. Je ziet bij videobellen de emoties niet snel", vertelt Wilthagen.

Dat is niet de enige reden waarom medewerkers weer naar kantoor willen gaan, ook het onderlinge contact met collega's is fijn. "In het begin helemaal, we missen onze collega's. Er is veel bij te praten, net als na een lange vakantie. Daarna zal dit dalen."

Maak regels en afspraken

Er heerste altijd het idee dat de mensen die thuiswerken overdag in de supermarkt of in de zon te vinden zijn en niet achter hun bureau of keukentafel aan het werk. Mocht dat vertrouwen van jouw leidinggevende ontbreken, dan heeft de hoogleraar een tip: "Als je zo'n chef hebt, kun je misschien goede afspraken met hem of haar maken. Op welke momenten ben je wel op kantoor, hoe ben je thuis bereikbaar? En maak concrete afspraken over je output, bijvoorbeeld hoeveel rapportages in de week je oplevert."

Sowieso is het maken van afspraken en regels rondom thuiswerken geen gek idee, vindt de hoogleraar. "Alleen al vanwege de Arbowet. Je moet de zaken goed regelen. Zorg bijvoorbeeld voor dubbele schermen en goede stoelen. Vanaf een keukenstoel kun je eigenlijk niet langdurig werken zonder rugklachten te krijgen." Heb je moeite met concentreren als je thuis aan het werk bent? Met deze tips blijf jij productief.

Je mag niet thuiswerken

Eist jouw baas dat je dagelijks komt? Dat mag hij helaas wel doen, want het recht op thuiswerken is niet bij wet geregeld. Jouw baas hoeft geen zwaarwegende reden te geven om jouw verzoek tot thuiswerken af te wijzen. "De mogelijkheid van thuiswerken is geïntegreerd in de wet flexibel werken, die in 2016 is ingevoerd." vertelt Tom Wilthagen. Een werkgever hoeft dus geen zwaarwegende reden te hebben om je verzoek af te wijzen."

Thuiswerken met kinderen? Gezinsvlogger Doortje heeft een paar fijne tips.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws, Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden