null Beeld

PREMIUM

‘‘Zij tweeën zijn er altijd voor me geweest’’

De mooiste verhalen, brieven & mailtjes: dit houdt ons bezig

Redactie

Zo dankbaar

Al jaren neem ik me voor om jou te verrassen met een brief in Libelle. Jij krijgt de Libelle altijd van mij zodra ik hem zelf uit heb. Maar omdat ik het druk, druk, druk had, heb ik nooit de daad bij het woord gevoegd. Nu ben ik voor de tweede keer in negen jaar tijd ernstig ziek, deze keer helaas zonder genezing in het vooruitzicht. Ik kan niet werken en ben door de chemokuren aan huis gebonden, dus druk, druk, druk is geen excuus om mijn brief nog langer uit te stellen. Daarom, lieve mam, wil ik je eindelijk via Libelle vertellen hoe groot mijn bewondering en mijn dankbaarheid voor jou zijn. Ondanks je leeftijd en je eigen beperkingen stap je een paar keer per week op je fiets om mij te helpen. Onze gesprekken zijn heel fijn. Ik hoop dat we dit nog een aantal jaren samen mogen volhouden.
Liefs en een dikke knuffel, je dochter Angelique

null Beeld

Urenlang kletsen

Mijn zus en ik zijn gek op elkaar. Vroeger gingen we geregeld samen winkelen en lekker lunchen. We kletsten urenlang en als mijn zus dan thuis was, belde ze me op om te zeggen dat ze er was en dan praatten we gewoon verder. “Je hebt haar de hele dag al gezien!”, zei mijn man dan verbaasd. Toen hij en ik samen naar Zwitserland vertrokken, miste ik mijn zus enorm. Als we in Nederland waren, bracht zij een grote doos met Libelles mee. Tijdens de coronapandemie zagen we elkaar lange tijd niet, maar gelukkig ontvang ik wel elke dag een lange mail. Ook stuurt mijn zus boeken die ze gelezen heeft, en als verrassing een paar Libelles. Daar ben ik zo blij mee! Ik hoop dat ik haar straks weer kan knuffelen.
Ans Brouwer

MIST
Een deken van mist zit in mijn hoofd
wanneer wordt het weer licht
nog langer wachten kan ik niet
maar er is nog steeds geen zicht.

De tegenslagen in mijn leven
die stapelden zich op
steeds probeerde ik een nieuw begin
maar nu is het gestopt.

Aan het einde van de tunnel
is een stralend licht
maar ook dat licht zie ik niet meer
de tunnel voor mij is dicht.

Wie trekt me uit dit diepe dal omhoog
zodat ik het licht weer zie
ik reik je o zo graag mijn hand
het liefst tot aan de regenboog.
Anoniem

Rustmoment

Ik werk al veertien jaar als kapster en krijg elke dag complimenten van al mijn lieve klanten. Ik doe mijn werk met plezier, ik maak graag mensen mooi en blij. Ik hoor hun verhalen en mijn klanten luisteren naar mij. Ik krijg ook veel cadeautjes, waaronder de nieuwste Libelle van mevrouw Visser omdat ik het als alleenstaande moeder van twee jonge kinderen erg druk heb. Daarvoor wil ik haar bedanken. Ik geniet van mijn rustmomentje met Libelle! Cindy

Het klikte tussen ons

Als ik bij mij in het dorp naar de winkel ga, kort ik de weg vaak af door over het kerkhof te lopen. Dan denk ik aan jou, mijn collega. Je ligt hier samen met je man begraven. Beiden zijn jullie veel te jong gestorven. Je werkte als mijn nachtdienstcollega in het verzorgingshuis. Een hartelijke, goedlachse vrouw met wie iedereen graag samenwerkte. Ik was een stuk jonger, maar het klikte tussen ons. Toen werd je man ernstig ziek en hij overleed na acht maanden. Je had veel verdriet, maar ging dapper door. Een tijd later besloot je om met een vriendin met de auto naar het buitenland op vakantie te gaan. Een paar dagen later kwam het bericht dat je samen met je vriendin was verongelukt. Het was regenachtig weer en je had daardoor de vrachtwagen niet gezien. Lieve collega, ik zal je nooit vergeten.
Een collega

null Beeld

GULLE GEVER
Sinds mijn moeder is overleden, woont mijn vader alleen op de boerderij. Af en toe stuur ik pakketjes met iets lekkers of iets leuks, wat hij erg waardeert. Via via hoor ik dat hij deze extraatjes weer weggeeft. Zo kreeg de vinder van zijn huissleutel de worst uit het kerstpakket dat hij van mij kreeg, zijn huishoudelijke hulp de fles wijn en de buurvrouw het vogelvoer. Ik moet erom glimlachen. Onbedoeld voorzie ik hem van kleinigheden waarmee hij anderen weer blij maakt. Leuk toch?
M.M.

Overmatig zweten

In Libelle las ik een artikel over ‘zweetweetjes’. Ik heb ook een goede tip voor overmatig zweten. Op de voeten en oksels is de volgende behandeling zeer succesvol. Was deze plekken met koud water en smeer ze in met zinkolie (geen zalf!), te koop bij de drogist. Herhaal deze behandeling een aantal dagen en je bent voor langere tijd van het probleem af. Succes!
H. Bertou-v.d. Maten

De keuze is reuze

Ik wil jullie complimenteren met het model in de modereportage van nummer 27. Eindelijk géén graatmager model, maar een gewone vrouw die je op straat kunt tegenkomen. Dat zouden meer bladen moeten doen: jong, oud, dik, met een handicap. Keuze te over, als het maar zelden zo’n griezelig type zonder borsten is. Daarom was ik ook blij met dat anti-fatshaming artikel in dat nummer.
Carola Laterveer

GELUKSMOMENTJE
Terwijl ik dit schrijf, voel ik zo’n zeldzaam en euforisch geluksmomentje. Zo’n moment dat je koestert, dat een glimlach op je gezicht brengt en een traan in je ooghoek. Het is nog heerlijk warm buiten en ik zit op onze veranda. Voor mij op tafel ligt de Libelle. Mijn geluksmoment komt door het gevoel waar Libelle op dat moment voor mij voor staat: mijn ouders. Mijn altijd lieve, rustige, zorgzame moeder en mijn altijd denkende en piekerende vader. Hij is ziek, mijn vader: asbest-longkanker. Hoelang hij nog heeft, weten we niet. Ik voel diepe liefde voor deze twee mensen die er altijd voor me zijn geweest. Eigenlijk gek dat je weet dat je geliefde vader doodgaat en dat je dan toch zo’n geluksmomentje kunt hebben. Gewoon omdat je blij bent dat je nog van je ouders kunt genieten en dat zij je ouders zijn. En dat allemaal door een Libelle die iedere week weer op de hoek van de tafel voor me klaarligt.
Veel liefs, Cindy

null Beeld

Alternatief voor honing

In Libelle 18/19 stonden veel tips voor het gebruik van honing. Ik schrok daarvan en had deze ‘reclame’ niet van Libelle verwacht. Veel mensen denken dat honing ‘over’ is, dat bijen het maken zonder reden. Maar honing gebruiken draagt niet bij aan een goed leven voor de bijen. Honingbijen leven voornamelijk van nectar en stuifmeel, honing gebruiken ze om de winter door te komen. Het is hard werken: een bij moet zo’n tweehonderd keer uitvliegen om één gram honing te maken. Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd en de bijen krijgen er suikerwater voor terug, maar hierin ontbreken belangrijke voedingsstoffen. Daardoor verzwakken de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen. Er bestaan alternatieve zoetstoffen die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn, zoals ahornsiroop, agavesiroop, rijststroop of haverstroop. Laten we alles doen om de bijenpopulatie in stand te houden, ook voor ons eigen welzijn.
Wilma Reijmers-Hermans

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden