null Beeld

Zijden jurk

Redactie Libelle.nl

Maat 38

Benodigdheden:

*2 m zijde via www.passion-prints..com

*garen

*rits van 22 cm

*stofschaar

*spelden

*naaimachine

*ritsvoetje

*patroontekenpapier

*meetlint

*rijggaren en naald of kleermakerskrijt.

Zo maak je het:

Neem de patroondelen over op het patroonpapier en knip ze uit. Neem de belegdelen apart over. Spelt het voorpand, onder-achterpand en voor halsbeleg aan de stofvouw. Knip de patroondelen uit de stof met een naad van 1 ½ cm. Knip een zoom van 3 cm aan de onderzijde van voor- en onder-achterpand. Knip 2 polsbiezen van 24 bij 5 cm. Neem de patroontekens over en sla met een rijgdraad de figuurnaden door of teken deze met kleermakerskrijt en stik ze af. Werk de patroondelen af met een zigzagsteek. Zet het ritsvoetje in de machine. Spelt de rits aan de goede kant van de stof van het boven-achterpand tot aan het rits splitteken en stik de die vast. Doe dat ook aan het andere deel. Vouw de rits naar binnen.

Vouw de stof een klein stukje naar het midden van de rits, zo dat de randen de rits bedekken. Spelt dit vast en stik dit door. Stik de rest van de midden achternaad. Zet de machine op de grootste steeklengte en zet twee stiksels op de aangegeven plek van het onder achterpand (zie tip). Rimpel in tot de breedte van het boven-achterpand. Zet de steeklengte terug naar normaal en stik beide delen aan elkaar. Verwijder de rijgdraden. Stik de schoudernaden van de panden en de belegdelen en strijk de naden open. Stik het beleg langs de hals met de goede kanten op elkaar, knip waar de naad rond loopt, kleine hoekjes uit de naad tot vlak aan het stiksel. Sla het beleg naar binnen en stik het vlak langs de kant door.

Strijk de naad plat. Zet met de hand het beleg met een paar steekjes vast op de schoudernaad en bij de rits. Stik de zijnaden van de jurk en strijk deze open. Stik de zijnaad van de mouw, strijk open en keer de mouw. Maak 2 rijgstiksels langs de mouwzoom. Stik de polsbiezen dicht. Rimpel de mouwzoom tot de omtrek van de polsbiels. Leg de polsbies aan de binnenkant van de mouw met de goede kant van de bies tegen de verkeerde kant van de mouw en stik deze vast (denk om steeklengte). Verwijder de rijgdraden. Vouw de bies naar buiten en zet deze met een inslag aan de buitenzijde vast. Strijk de polsbies plat. Keer de mouw naar de goede kant. Leg de mouw in de jurk zodat de goede kanten van jurk en mouw tegen elkaar aan liggen aan de binnenkant van de jurk. Zorg dat de patroontekens op elkaar liggen (NB: linker/ rechter mouw). Spelt, rijg en stik de mouwen in de jurk. Sla de onderzoom van de jurk naar binnen, stik deze en strijk de zoom plat.

Wanneer de jurk uit 1 lap zijde gemaakt wordt, is 2 meter voldoende. Wanneer de jurk gemaakt wordt zoals op de foto, heeft u 1.10 m nodig in print en 2 m voor het achterpand en de mouwen. Het handigste is de patroondelen mee te nemen naar de stoffenzaak. Tip: Bij rimpelen, is het handig om 1 rijgsteek vlak langs de kant van de stof te maken en de andere een cm daar onder. Bij het stikken van de delen kunt u dan tussen de rijgdraden naaien voor het beste resultaat. Let wel op dat u niet over de rijgdraden stikt.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden