null Beeld

Zin in een tranentrekker? Dit zijn de filmtips van de redactie

Vorige week schreven we al over een onderzoek van de Universiteit van Tilburg, waaruit blijkt dat huilen tijdens een film dus écht goed is voor je humeur. Bij welke film barst jij standaard in tranen uit? Wij deden een rondje over de redactie.  

Elselien van Dieren
  • TERMS OF ENDEARMENT (1983)Aurora en Emma zijn moeder en dochter en hebben een gecompliceerde, maar warme relatie. De film volgt hen verschillende jaren van hun leven. Van het huwelijk van Emma met een man die een bloedhekel aan zijn schoonmoeder heeft tot de romance die Aurora begint met haar buurman, de ex-astronaut Garrett Breedlove.

Tekstredacteur Christien: "Tranen met tuiten bij Terms of endearment, heb hardop gesnikt in de bioscoop, héél heel erg, ik kon niet meer ophouden. Sowieso huil ik heel snel bij films. Het vervelende is dat mijn man dan naast me zit te loeren of ik begin te sniffen en dan gaat hij héél hard lachen en me in mijn zij prikken en zegt triomfantelijk: “Ik wist het, ik WIST het” – en omdat ik hem dat niet gun, verzet ik me met man en macht. En verder hebben we het best leuk hoor, samen."

  • 10 THINGS I HATE ABOUT YOU (1999)De mooie en populaire Bianca Stratford zit met een dilemma: een familie-regel verbiedt haar om uit te gaan voordat haar onpopulaire oudere zus Kat hetzelfde doet. In een poging om Bianca voor zich te winnen probeert een jongen om Kat te koppelen aan Patrick Verona, die net als Kat een rebel is, en daardoor misschien haar hart wel weet te veroveren.

Projectredacteur Desiree: "Ik ben een enorme huilebalk tijdens films (en series: Hello Goodbye!), maar de eerste die in me opkomt is, oh hoe durf ik dit te schrijven?, 10 Things I Hate About You. Het is een klein stukje jeugdsentiment (Heath Ledger!), maar ook nu nog kan ik enorm zwijmelen bij deze enorm slechte film. Ik zou graag willen vertellen waarom ik dan zo moet huilen (moooi), maar dan hoef je de hele film niet meer te kijken. Oh ja, ik kijk ook heus wel literair verantwoorde films. Wie kan er bijvoorbeeld niet-huilen bij The Green Mile? Zelfs bij mijn vriend spot ik tijdens deze film wat waterige oogjes…"

  • JAGTEN!Lucas is net gescheiden. Hij heeft een nieuwe baan bij de plaatselijke kleuterschool, een nieuwe vriendin en kijkt uit naar het bezoek van zijn zoon Marcus met Kerst. Maar een mooie Kerst wordt het allerminst. Klara, een 5-jarige leerling, beschuldigt Lucas van misbruik. De kleuterschool is in diepe schok en al gauw worden er vermoedens gewekt jegens Lucas. Wanneer het verhaal zich door het dorp verspreidt begint de kleine gemeenschap al snel uiteen te vallen.

Coördinator Studio Jan Kruis Mariken: "Die verschrikkelijke beklemming. Lucas (Mads Mikkelsen) die ten onrechte beschuldigd wordt van sexueel misbruik. Intens verdrietig en verschrikkelijk hoe mensen je veroordelen terwijl je niets gedaan hebt. Walgelijk! De wanhoop en de onmacht die je ziet en vooral voelt bij Lucas is akelig pijnlijk. Ik heb de film nu al 2 keer gezien, maar ook voor de derde keer is een doos tissues hard nodig."

  • THE HOLIDAY (2006)Amanda (Cameron Diaz) is een Amerikaanse die de nodige relatieproblemen heeft. Om even weg te zijn van alle problemen in haar leven, ruilt ze gedurende de vakantie haar huis met dat van de Britse Iris. Zo stappen ze tijdelijk in elkaars leven, met alle gevolgen van dien...

Beeldredacteur Susan: "Iedere winter kijk ik naar The Holiday, een romantische feelgood movie met mooie gestylde mensen. Jude Law/Graham lijkt een rokkenjager in de film, maar blijkt in werkelijkheid een weduwnaar te zijn. Een persoon waar ik me destijds heel goed mee kon identificeren. In het jaar dat de film uitgebracht werd overleed ook mijn man en bleef ik achter met m'n zoontje van 3 maanden oud. De scène dat hij en z'n dochters in hun eigen gemaakte tent liggen… een tranentrekker voor mij."

  • THE COLOUR PURPLE (1985)Celie, arm, zwart en geminacht, wordt uitgehuwelijkt aan een oudere man die haar vervolgens misbruikt. Het leven is niet makkelijk voor Celie, maar zij weet hoe ze moet overleven en heeft maar weinig nodig om het te redden. Dan komt de minnares van haar man, een flamboyante blueszangeres, in haar leven. Zij geeft Celie de moed om te vragen, te lachen, te spelen en uiteindelijk, om lief te hebben.

Marketingmanager Carola: "Ik heb de film ondertussen minstens 8 keer gezien, maar elke keer weer heb ik de tissues nodig. Steeds weer verbaas ik mij er over hoe wreed mensen onderling kunnen zijn en dat men onderscheid maakt tussen personen. Voor mij is iedereen gelijk: bruin, blank of geel, rijk of arm, vrouw of man, plek in de samenleving. Maar het is ook een verhaal van liefde en de weg naar onafhankelijkheid. Die combinatie maakt de film ongelooflijk bijzonder."

  • HACHIKOHachiko is een trouwe hond die dagelijks zijn baas naar het station brengt en hem vervolgens weer opwacht. Maar als zijn baas op een dag niet terugkomt, komt Hachiko 9 jaar lang op hetzelfde tijdstip naar het station om op zijn baas te wachten. Tijdens zijn zwerftochten op het station en door de omgeving komt hij in contact met omwonenden en werknemers.

Senior Productmanager Chantal: "Ik huil vaak bij films over dieren en vind deze film zo pakkend en ontroerend..."

  • THE NOTEBOOKAllie Hamilton komt begin jaren '40 naar het plaatsje Seabrook in North Carolina om vakantie te vieren met haar familie. Daar ontmoet ze de knappe Noah Calhoun die vanaf 't eerste moment verliefd op haar is. Ondanks hun zeer verschillende achtergronden beleven de 2 een zomer vol hartstocht en passie. Maar als Allie verhuist en Noah zich aanmeldt bij het leger lijkt de liefde voorgoed voorbij.

Online redacteur Susan: "Bij deze film heb ik vreselijk gehuild. En dan heb ik het niet over een klein traantje, maar brúllen – er was niet meer tegen te vechten. De meeste mensen zagen de clou al van mijlenver aankomen, maar ik pas op het laatste moment. En toen gingen de sluizen dus open. Het verhaal is natuurlijk hartstikke zoetsappig, maar zo mooi. Iedereen moet de film kijken, als je dat nog niet gedaan hebt – maar niet als je je mascara in tact wilt houden."

KIJK OOK: DEZE VROUW WORDT TEN HUWELIJK GEVRAAGD IN DE BIOSCOOP

Bron: Moviemeter. Beeld: iStock, YouTube

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden