null Beeld

Zó bied je je huisdieren verkoeling tijdens de tropische temperaturen

De temperaturen zijn flink gestegen en we hebben er allemaal last van: het is warm. Dit betekent dat het niet alleen een zware week voor ons wordt, maar ook voor de dieren.

Daphne Dorgelo

Vogels kunnen tijdens deze warme dagen wel wat extra liefde gebruiken, in de vorm van een schaaltje water. Maar vogels zijn natuurlijk niet de enige dieren waar we rekening mee moeten houden. Huisdieren zijn niet goed opgewassen tegen de hitte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. De Dierenbescherming geeft handige tips voor al onze huisdieren.

Honden

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via de kussentjes onder hun poten en door te hijgen. Hijgt je hond veel en snel, dan heeft je viervoeter het waarschijnlijk te warm. Tijd om te koelen. Bijvoorbeeld door te zwemmen of middels speciale koelelementen. Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar juist aan het begin of einde van de dag. Smeer dunbehaarde plekken in met zonnebrand, en vooral: laat je hond niet achter in de auto - ook niet in de schaduw of 'slechts' 10 minuutjes.

Katten

Een kat die oververhit is, ademt snel, wil niet eten en is futloos. Katten kunnen over het algemeen goed voor zichzelf zorgen tijdens de hitte door een schaduwplekje op te zoeken, maar een handje helpen kan nooit kwaad. Zorg ook altijd voor voldoende vers drinkwater.

Konijnen

Voelen de oren van je konijn warm aan? En zijn de slijmvliezen en binnenkant van de oogleden erg rood? Dan bestaat er een kans dat je konijn oververhit is. Je kunt zelf koelelementen maken door plastic flessen 2/3e met water te vullen en in de vriezer te leggen. Wikkel de fles in met een theedoek zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden. Plaats het hok in de schaduw en leg er een wit laken overheen.

Let daarnaast erg op de hygiëne van het hok. Bij warm weer overlijden er namelijk regelmatig konijnen aan de huidmadenziekte. Hierbij leggen vleesvliegen eitjes in de uitwerpselen of vies ruikende vacht. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts, kan het konijn binnen 2 dagen overlijden. Zo zielig!

Vogels

Een vogel die oververhit is, zet vaak zijn veren uit en zijn snavel een beetje open. Koelen doe je door de kooi niet in de zon te zetten, maar ook zeker niet te laten tochten. Een hangende kooi kun je beter lager zetten, omdat warmte stijgt. Water is natuurlijk ook belangrijk voor vogels. Zorg dus de hele dag voor voldoende drinkwater. Een buitenvolière of ren koel je door extra schaduw te bieden met behulp van een parasol. Een wit nat laken over het hok kan ook helpen.

Paarden

Een paard kan liters zweet kwijtraken en daardoor snel uitdrogen. Loopt je paard moeilijk? Let dan op omdat het dier oververhit kan zijn. Houd ook in de gaten of de ademhaling zwak is en de hartslag traag. Is dit het geval, onderneem dan actie. Besprenkel het paard af en toe met lauw water en zorg voor een plek in de schaduw. Zorg nogmaals voor vers drinkwater en ga niet overdag rijden.

Knaagdieren

Knaagdieren zoals cavia’s, ratten en hamsters reageren bij oververhitting slecht tot niet op de omgeving, zijn futloos en willen niet meer eten. Koelen doe je door verspreid over de dag een aantal keer groente voor extra vocht te geven en haal de restjes op tijd weg.

Knip de haren van langharige cavia’s kort en zet eventueel een bakje met water om af te koelen. Ook voor knaagdieren kun je zelf een koelelement maken: vul 2/3e van een plastic fles met water en leg het in de vriezer. Wikkel daarna de fles in met een theedoek zodat het diertje zijn neus niet kan verwonden.

Vissen

Een terrarium of aquarium zal gelukkig niet snel te warm worden. Deze is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Maar blijf natuurlijk wel opletten en zorg ervoor dat er niet direct zonlicht op de bak valt.

Deze dierenverzorgers bedachten een slimme én lekkere oplossing voor de hitte bij hun dieren:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Dierenbescherming. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden