null Beeld

Zo deden moeders dat toen…

Tips uit (bijna) vervlogen tijden kunnen soms nog verrassend relevant zijn. En zo niet, dan vormen ze in elk geval kostelijk leesvoer. Caroline Griep neemt deze week tips van 'moeders van toen' door.

Redactie Libelle.nl

Moederdag is geen dag om op te ruimen. Daarom deel ik deze week iets anders met jullie. Ik vond namelijk laatst het boekje ‘De beste tips uit Libelle weet ‘t’, een rubriek die in de jaren zeventig bijna net zo oud was als Libelle zelf.

Elke week kregen de lezeressen een ‘hele massa zeer nuttige tips en leuke ideetjes voorgeschoteld’, lees ik in het voorwoord. Ik heb me er kostelijk mee geamuseerd. Wat is er veel veranderd in die veertig jaar… Moeders aan het woord!

Een paar van deze adviezen over ‘duizendenéén’ onderwerpen:

  • Voordat Ikea overal een opbergoplossing voor had: hebt u ook zo’n hekel aan rondslingerende laarzen onder in een kast? Span onder een kastplank een lijntje en hang laarzen en basketbalschoenen met wasknijpers op. Zo wordt de boel veel overzichtelijker en blijven de laarzen mooier in model.
  • Voordat er voor ieder wasvraagstuk een middeltje was: gebruik shampoo om ’n erg vette kraag van een overhemd schoon te krijgen. ’t Lijkt ervoor gemaakt.
  • Voordat alles kant-en-klaar verkrijgbaar was (en ook voor de wasdroger er was): patat-frites bakken gaat vlugger als u de aardappelstaafjes eerst droog draait in een theedoek in de centrifuge. Laat de gebakken frites uitlekken in een vergiet met keukenpapier.
  • Voordat er felgekleurde bekertjes waren: merk op een kinderverjaardagsfeest de glazen met nagellak. De meeste kinderen vinden het prachtig als ze een glas met hun eigen naam erop krijgen. Spaart tijdens het feest een boel afwas! Daarna hebt u de lak er met een beetje remover of aceton snel af.
  • Nog altijd goed om te weten: zet tulpen en narcissen liever niet samen in een vaas. Deze bloemen verdragen elkaar niet. De narcissen geven een slijmachtig vocht af dat geen enkele bloem iets doet, maar dat puur vergif is voor de tulp!

Meer tips van Caroline? Je vindt ze op Griepruimtop.nl en op Carolines Facebookpagina.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden