null Beeld

Zo geniet je van een barbecue zonder teveel calorieën binnen te krijgen

De zomer staat eindelijk weer voor de deur en dat betekent natuurlijk: barbecueën! Met deze tips zorg je ervoor dat de calorie-inname tijdens zo'n gezellige barbecue beperkt blijft.

Cintie Rooijakkers
  • Ga voor een slanke saus

Een flinke klodder knoflooksaus is natuurlijk harstikke lekker op je hamburger, maar helaas krijg je zo veel calorieën binnen. Kies daarom voor rode sauzen zoals ketchup of curry. Deze bevatten minder calorieën dan de witte varianten. Zelf een slanke saus maken, is ook heel lekker. Wat dacht je van huisgemaakte whiskysaus? Meng 2 deciliter magere yoghurt met 2 eetlepels ketchup en wat paprikapoeder. Maak het af met een beetje worchestershiresaus.

  • Laat het brood achterwege

Vaak duurt het even tot de eerste stukjes vlees klaar zijn. In de tussentijd stil je waarschijnlijk de honger met stokbrood. Zo werk je ongemerkt al een hoop calorieën naar binnen. Laat daarom het brood achterwege, of koop wat minder in. De kruidenboter kan je ook beter laten staan of vervangen door margarine.

  • Eet ook vis van de barbecue

Wie denkt dat alleen vlees geschikt is voor de barbecue, heeft het mis. Zalm, gamba’s of tonijn smaken prima van de gril. Voorkom dat de vis uitdroogt door de stukjes vis in aluminiumfolie te wikkelen. Maak het extra lekker door kruiden en groenten toe te voegen aan je vispakketje.

  • Kies magere vleessoorten

Toch zin in een stukje vlees? Geen probleem. Probeer de hamburgers en speklappen over te slaan en kies in plaats daarvan voor magere vleessoorten zoals kip of kalkoen.

  • Maak je eigen salades

Bij een barbecue denk je al snel aan huzarensalade, maar één portie bevat al bijna tweehonderd calorieën. Maak daarom je eigen salade met een slanke dressing. Als je bij iemand anders gaat barbecueën, kun je je zelfgemaakte salade ook prima meenemen. Zo weet je zeker dat je genoeg vitamines binnenkrijgt.

  • Maak groentespiesjes

Paprika, courgette, champignons: het kan allemaal op de barbecue. Rijg ze aan een satéprikker en creëer zo je eigen groenten spiesjes. Ook heel leuk om samen met de kinderen te maken.

  • Ga ook eens voor fruit

Niet alleen groenten spiesjes zijn lekker voor de barbecue, fruit spiesjes smaken ook heel goed. Rijg stukjes ananas, appel en aardbei op een stokje en maak het af met wat poedersuiker. 4 minuutjes grillen en klaar is je verantwoorde toetje!

  • Vergeet niet te genieten

Natuurlijk moeten we op onze lijn letten met barbecueën, maar een beetje zondigen is niet erg. Aangezien we met onze Hollandse zomers niet zo vaak kunnen barbecueën, kun je er maar beter van genieten!

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden