null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo heb je in 1 keer weer genoeg ruimte op je telefoon zonder foto’s te verwijderen

Krijg jij regelmatig een melding op je iPhone dat je geheugen vol is? In zo’n geval kun je natuurlijk wat foto’s, video’s en apps gaan verwijderen. Maar wist je dat je ook meer ruimte kunt krijgen zonder iets te verwijderen?

Erandi GodinezGetty Images

Je hoeft hiervoor alleen maar een film te downloaden in de iTunes Store.

Hoe werkt het?

Het klinkt natuurlijk een beetje onlogisch: een film downloaden terwijl je geheugen al vol zit. Maar maak je niet druk, je hoeft voor deze truc niet daadwerkelijk een film aan te schaffen. Het werkt als volgt:

 • Ga naar de iTunes Store op je iPhone
 • Klik op ‘Films’ en kies een willekeurige film die behoorlijk wat opslagruimte in beslag neemt, bijvoorbeeld 5GB. De film moet groter zijn dan de nog vrije opslagruimte op jouw iPhone.
 • Druk vervolgens op de knop ‘Koop’ of ‘Huur’.
 • Je krijgt nu een melding dat de film niet gedownload kan worden, omdat er niet genoeg opslagruimte is. Vul niet je wachtwoord in en houd je vinger niet op de Homeknop!
 • Klik vervolgens op Instellingen > Opslag > Opslag en iCloud-gebruik.
 • Je zult nu zien dat er opslagruimte vrij is gemaakt.
 • Door deze stappen een aantal keren te herhalen kun je nog meer opslagruimte vrijmaken.

Hoe kan dit?

Er zit eigenlijk een vrij logische verklaring achter. Safari is de enige iOS-app waarvan je het cache-geheugen kunt opruimen. Dit is geheugen waar tijdelijk gegevens worden opgeslagen, zodat de info bij een volgend bezoek weer snel kan worden opgehaald. Door te doen alsof je een grote film wilt downloaden, maakt Apple eerst zoveel mogelijk cache-geheugen vrij. Er gaan daarbij geen bestanden verloren. Wel kan het zijn dat je tijdelijk offline bewaarde content bij de volgende keer weer opnieuw moet downloaden. Maar dit hoeft geen probleem te zijn, omdat je de meeste YouTube-films toch niet meerdere keren bekijkt.

Let op

Je kunt deze truc dus uitvoeren zonder daadwerkelijk een film te huren of kopen. Hiervoor moet je wel op de volgende dingen letten:

 • Voer niet je wachtwoord in.
 • Houd je vinger niet per ongeluk op de homeknop als je aankopen via Touch ID hebt ingeschakeld.
 • Kies een film die groter is dan de vrije opslagruimte op je iPhone.
 • Heb je ingesteld dat je binnen 15 minuten na eerdere aankopen geen wachtwoord hoeft in te voeren, wacht dan even. Dit voorkomt dat je per ongeluk toch de film aanschaft.
 • Het kan zijn dat je iPhone de iTunes Store automatisch van je iPhone heeft verwijderd. Download dan eerste de iTunes Store app uit de App Store.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: iculture.nl. Beeld: iStock

Batterij van je telefoon bijna leeg? Zo laad je 'm dubbel zo snel op:

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden