null Beeld

Zo houd je het leuk: 9 tips voor een goede relatie

Vroeg of laat ontkomt niemand met een relatie eraan: sleur. Want alles went, zelfs een vent. Het goede nieuws is dat die sleur niet eeuwig duurt. Of tenminste, niet eeuwig hoeft te duren. Met deze 9 tips kun je je relatie verbeteren en houd je het leuk samen.

Susan Dalstra

Enne... deze tips zijn ook heel handig om in je achterhoofd te houden als alles binnen je relatie nog koek en ei is. Je weet maar nooit!

1. Zoek iets wat jullie allebei leuk vinden om samen te doen

Als je naast elkaar op de bank zit, maar de hele avond over je smartphone gebogen zit, ben je nog steeds niet echt samen. In een relatie is echt één-op-één tijd zeldzaam. We hebben het te druk of doen in onze vrije tijd liever iets voor onszelf. Door bewust tijd samen door te brengen, investeer je niet alleen in je relatie, maar maak je ook een statement naar elkaar toe. Je laat zien dat jullie meer zijn dan functionele ouders die alleen geld in het laatje brengen en een gezin runnen: boven alles zijn jullie ook mens en elkaars geliefden.

2. Kijk meer tv samen

Klinkt gek, maar toch: kijk meer tv samen. Waar laptops en smartphones isoleren, heeft tv juist een verbindende werking. Niets zo leuk als samen op het puntje van je stoel te zitten bij een spannende Zweedse detective of een traantje wegpinken bij een mooie film. Hoe vaak komt het in een huishouden nog voor dat iedereen tegelijk naar hetzelfde kijkt op tv? Dus hup, telefoon uit, tv aan, drankje, hapje en man binnen handbereik en je zult zien dat je samen een topavond hebt.

3. Onderbreek de ander niet

Iemand onderbreken voordat diegene is uitgepraat, is eigenlijk een strategie van mensen die zo weinig vertrouwen in hun eigen mening hebben dat ze de uitdaging niet aangaan en iemand daarom (onbewust) zo snel mogelijk afkappen. Dit kom je tegen op je werk, maar vooral ook in je relatie. Laat je partner uitpraten – zelfs als hij dat niet bij jou doet en als wat hij zegt provocerend of onjuist is. Iemand moet het goede voorbeeld geven.

4. Doe je best om er zo nu en dan op je mooist uit te zien

Natuurlijk is het goed om thuis je masker af te gooien om te relaxen. Het is óók goed om je partner te laten zien dat je zo veel om hem geeft dat je er niet altijd uit wilt zien als een slons, simpelweg omdat hij toch nooit een opmerking zal maken over die verwassen pyjamabroek.

5. Stop met je partner veranderen in een ander persoon

Je man is niet een soort project dat altijd werk in uitvoering is. Begrijp dat je alleen iemands gedrag kunt veranderen, niet iemands persoonlijkheid. Voorzichtig iemands maniertjes veranderen, gaat heel langzaam en in kleine stapjes. Mensen kunnen veranderen wat ze doen, maar niet wie ze zijn. Wees geduldig en toegewijd, alleen dan lukt het. Misschien.

6. Let op lichaamstaal

Luister niet alleen naar wat je partner zegt, maar bestudeer ook zijn lichaamstaal. Als je een beetje oplet, zie je allang hoe diegene zich voelt zonder dat daar veel woorden voor nodig zijn. Door goed te kijken naar hoe iemand zich gedraagt zonder dat diegene zijn gevoel letterlijk voor je uit spelt, voorkom je dat er opeens een bom barst. Je hoeft daarvoor echt niet paranormaal begaafd te zijn; het is gewoon een kwestie van echt aandacht aan iemand besteden.

7. Kinderen zijn ongelooflijk belangrijk

Maar je partner is dat ook.

8. Zeg niet ‘jij doet nooit dit' of ‘jij doet altijd dat’

Want eerlijk is eerlijk: het is toch nooit helemaal waar.

9. Wees aardig

Klinkt simpel, is soms best lastig, maar uiteindelijk de meest effectieve strategie van allemaal.

Gaan de problemen verder dan sleur en heb je serieuze twijfels of jouw man wel de juiste is? Bekijk dan hier de checklist.

Bron: The Guardian, Tim Lott. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden