null Beeld

Zo kom je af van die vervelende fruitvliegjes

Het kan een ware plaag in de keuken zijn: fruitvliegjes. Waar komen ze vandaan? En belangrijker, hoe komen we ervanaf?

Online redactie Libelle

Fruitvliegjes zijn dol op de geur van alcohol en azijn. Daarom komen ze af op rottende en gistende producten, zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo’n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben, deze eitjes komen na een dag uit. Zo kan één overrijpe banaan al een ware fruitvliegenplaag veroorzaken.

Libelle geeft - naast bovenstaande video - tips om de fruitvliegjes te bestrijden:

  1. Was het fruit vóór je het in de fruitschaal legtWas je fruit grondig onder stromend water voordat je het op de fruitschaal legt. Laat het fruit niet langer dan twee dagen in de fruitschaal rijpen. Bewaar groente en fruit anders in een afgesloten bak of in de koelkast.
  2. Laagje rode wijnFruitvliegjes zijn ware alcoholisten. Spoel bier- en wijnflessen goed om voordat je ze ergens neerzet. Zorg er ook voor dat de vuilnisbak goed sluit en dat hij op tijd wordt geleegd. Om fruitvliegjes te vangen kan je een een lege wijnfles met klein bodempje rode wijn neerzetten. Maak een val door een soort trechter te maken van een stukje papier. Zo kunnen de vliegjes wel de fles in, maar er niet meer uit.
  3. Afwasmiddel met azijnZet een bakje met azijn en een druppel vloeibare zeep op de plaats waar je het meest last hebt van de fruitvliegjes. Ze zullen er snel in verdrinken. Ook kun je wat azijn in het putje van je wasbak en in het afvoerputje gieten. Daarin staat altijd water, wat een ideale voedingsbron voor de fruitvliegjes is.
  4. Sinaasappel met kruidnagelEen truc die niet alleen werkt om nare geurtjes te verwijderen, maar ook om fruitvliegjes te bestrijden is de sinaasappel met kruidnagels. Hoe? Snijd een sinaasappel doormidden en steek er wat kruidnagels in. Leg de volgende dag de andere helft van de sinaasappel neer.
  5. Hou alles schoon!Zorg ervoor dat de keuken goed schoon blijft en zuig regelmatig. Zo verwijder je larven en eitjes van de fruitvliegjes. Frisse lucht doet ook wonderen. Helemaal als de zon via het keukenraam naar binnen komt, is het belangrijk genoeg frisse lucht binnen te laten.

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden