null Beeld

Zó kom je van die drang om te kopen-kopen-kopen af

Heb je last van een gat in je hand? Bespaargoeroe Renée Lamboo legt uit hoe zij van kopen naar kijken ging en helpt jou ook die kant op. Dat doet ze niet alleen deze week, de komende 4 weken gaan we samen geld besparen. Elke week vind je hier nieuwe tips en tricks van spaargoeroe Renée ook wel bekend als PorteRenee

Online redactie Libelle

Als je me vroeger tegen was gekomen in een winkelstraat, kon je me herkennen aan tig tassen. Tasjes van kledingwinkels, van speelgoedwinkels, maar ook van die papieren kleine tasjes vol cosmeticaproducten. Ik kocht werkelijk alles wat los en vast zat. Verkopers waren amper begonnen aan hun verkooppraatje, of ik stond al af te rekenen. Terugkijkend snap ik er niks van. Ik ergerde me rot aan mijn volle huis. Ik was voortdurend aan het opruimen. Al die gekochte spullen terug op hun plek leggen. Toch bleef ik nieuwe dingen kopen.

Kopen, kopen, kopen

Een kleine 10 jaar geleden ging bij mij de knop om. Mijn relatie liep stuk en dat volle huis moest verkocht worden. Het was kredietcrisis en ik verloor op die manier veel geld. Even tussen jou en mij: het ging om ongeveer € 40.000,-. Dat moest allemaal terugbetaald worden aan de bank. Kopen, kopen, kopen was opeens geen optie meer. Ik had het geld gewoon niet. Ik vond mezelf in die tijd heel zielig. Nu denk ik: schop onder je kont, maar toen zag ik dat heel anders. Iedereen om me heen kocht, kocht, kocht en ik kon niet (meer) meedoen.

Nu zie ik dat dat een blessing in disguise was, zoals ze dat in Amerika noemen. Een zegen in vermomming. Terwijl ik dacht iets vreselijks door te maken, gebeurde er eigenlijk iets geweldigs: ik kickte af van mijn koopverslaving. Ik ging niet meer iedere zaterdag shoppen, maar genoot van lekker thuis blijven of ging een frisse neus halen in het bos. En nadat ik de afkickverschijnselen achter me had gelaten, merkte ik dat ik van dat minder geld uitgeven niet minder gelukkig werd. Wat zeg ik? Ik durf nu te beweren dat ik zelfs gelukkiger werd.

Sparen & beleggen

Nadat mijn schulden afgelost waren, hield ik voor het eerst in mijn leven geld over. Ik ging sparen, zelfs beleggen en extra aflossen op mijn huis. Ik begon een nieuw, eigen bedrijf, want daar had ik financieel eindelijk de ruimte voor. Er was opeens lucht in mijn leven, allemaal doordat ik mijn geld niet meer iedere maand volledig uitgaf. Daardoor had ik niet meer zoveel druk om alles te kunnen betalen. En dat gevoel gun ik iedereen.

Ik had geen keuze: voor mij was stoppen met geld uitgeven de enige optie. Maar ook zonder in zo’n nare situatie te belanden, kun je minder willen kopen. Misschien baal je ervan dat al het geld dat je verdient iedere maand opgaat. Dat sparen nooit echt lukt. Dat je niets opbouwt - financieel - voor later. Dat je nu al nerveus wordt bij het idee dat je kinderen ooit/binnenkort gaan studeren en dat jouw spaarsaldo ze niet eens door de introductieweek heen helpt. Mijn motto is altijd: begin vandaag. Vanaf vandaag kun je verandering doorvoeren. Stop met je zuurverdiende geld uitgeven aan rommel die jou niet blijer maakt, alleen je huis voller. In de video geef ik 5 simpele tips die je helpen om je koopdrang onder controle te houden. En ik weet uit ervaring dat ze helpen.

Mindset

Uiteindelijk wil je naar een situatie toe waarin je jezelf niet meer hoeft te wapenen tegen je lievelingswinkels, tegen aanbiedingen en verleidingen bij de kassa. De praktische tips uit de video helpen, maar je verslaat dat kopen, kopen, kopen-gevoel pas echt wanneer je anders gaat denken. Mindset, wordt dat ook wel genoemd. Dat gebeurt pas wanneer je gaat zien dat je hard werkt voor je geld. Dat je dingen inlevert om te werken. Je bent bijvoorbeeld niet lekker thuis met je partner/kinderen/huisdier(en). Je kijkt niet je lievelingsserie op dat moment of bent lekker aan het sporten. Je levert je tijd in, in ruil voor geld. De beloning die je krijgt is je salaris. Dat zijn waardevolle centen. Die kun je het beter maar uitgeven aan dingen die je geld waard zijn. Je werkt er te hard voor, om het tussen je vingers door te laten slippen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden