null Beeld

Zo krijg je meer vlinders in de tuin of op het balkon (en dat is heel belangrijk)

Hoe leuk is het als je 's zomers in de tuin zit en er allerlei verschillende soorten vlinders voorbij vliegen? Met deze tips maak je je tuin of balkon 'vlindervriendelijk' - en daarmee doe je ook andere insecten een groot plezier. 

Libelle met Natuurmonumenten

Een vlindervriendelijke tuin is niet alleen ontzettend gezellig, het is ook belangrijk voor de natuur. Want het gaat slecht met de insecten in Nederland: in dertig jaar is maar liefst 76% van de insecten verdwenen, blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten. Dat is een groot probleem, want insecten staan aan de basis van al het leven als bestuiver, voedselbron of bodemverbeteraar. Met deze planten en tips creëer je een fijn plekje voor vlinders en andere insecten, en draag je zo een steentje bij aan hun behoud.

Tip: vraag hier gratis de insectengids ‘Alle beestjes helpen’ van Natuurmonumenten aan!

Planten waar vlinders dol op zijn

Smaken verschillen, dus iedere vlinder heeft zijn eigen voorkeur. Verschillende nectarplanten zorgen ervoor dat je verschillende vlinders in je tuin ziet. Een goede vlindertuin bloeit van de lente tot de herfst. De Vlinderstichting heeft een top 10 van vlinderplanten samengesteld, die ook goed zijn voor bijen en andere insecten:

 1. Winterheide: bloeit vrijwel de hele winter en een deel van het voorjaar met paarse, roze of witte kleine bloemetjes.
 2. Viburnum: bloeit in het voorjaar en wordt ook wel Sneeuwbal genoemd, door de grote witte bollen.
 3. Judaspenning: een paarse, makkelijke plant die al vroeg in het jaar bloeit.
 4. Lavendel: blijft heel het jaar groen en bloeit in juni en juli.
 5. Vlinderstruik: bloeit van juli tot september en produceert mooie bloemen in paars, rood, roomwit, oranje en geel.
 6. IJzerhard: bloeit vanaf juli tot oktober en heeft mooie paarse bloemetjes.
 7. Koninginnekruid: bloeit in augustus en september, robuuste en imposante plant met witte bloemen.
 8. Hemelsleutel: bloeit van juli tot september en heeft paarsrode, roze of geelgroene bloemen.
 9. Herfstaster: bloeit van de nazomer tot de herfst en heeft schattige paarse bloemetjes.
 10. Klimop: ideaal voor de vlinders die er in het najaar nog zijn, want dan heeft de klimop nog bloemen en bloemknoppen.

Tips voor een vlindervriendelijke tuin of balkon

 • Hang een vlinderhuisje op: vlinders die overwinteren zoeken beschutte plekjes op, zoals rommelzolders, schuurtjes of tussen de bladeren. Je kunt ze een handje helpen met een vlinderhuisje. Hang deze op een beschutte plek en vul het kastje met wat dorre blaadjes en takjes.
 • Zet een kruidentuintje in de tuin of op je balkon: vlinders (en bijen) zijn gek op bloeiende lavendel, tijm, rozemarijn, kattenkruid of venkel.
 • Creëer beschutte plekjes: vlinders zijn koudbloedige dieren en zitten daarom graag op warme plekjes. Plaats bijvoorbeeld heggen en struiken in de tuin.
 • Laat uitgebloeide planten staan: ze vormen een overwinteringsplek voor veel insecten. Knip de afgestorven delen pas laat in het voorjaar weg, als de insecten uit hun winterrust zijn ontwaakt.
 • Maak een composthoop (als je er plek voor hebt): gooi tuinafval niet in de container maar maak er een composthoop van. Vermijd dikke lagen van één soort. De composthoop kan je gebruiken om tuinplanten extra voedsel te geven. Hierdoor breng je de voedingsstoffen terug naar de planten en verbeter je de grondstructuur.
 • Gebruik nooit chemische bestrijdingsmiddelen: daarmee dood je niet alleen vlinders en rupsen, maar ook andere nuttige dieren zoals lieveheersbeestjes en bijen.

Ontvang een gratis insectenboekje

In de gratis insectengids 'Alle beestjes helpen' van Natuurmonumenten staan nog veel meer tips hoe je vlinders en andere insecten kunt helpen, vraag 'm hier gratis aan.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden