null Beeld Getty Images/RooM RF
Beeld Getty Images/RooM RF

Zo kun je thee trekken van bloemen en planten uit eigen tuin

In bijna elke tuin groeit wel iets om zelf thee van te maken. Planten, maar ook bloemen! Er zijn ontzettend veel verschillende soorten waar je thee van kunt trekken en ze variëren volop in smaak, geur en kleur. Wij zetten ze voor je op een rij.

Thee is in de praktijk een verzamelterm voor alle (warme) dranken die gemaakt zijn van planten. Wij vertellen je hoe je met planten en bloemen uit je eigen tuin thee kunt zetten, én welke je daarvoor kunt gebruiken.

Plukken en drogen

Bij het plukken is het wel belangrijk om zeker te weten wat je plukt. Blijf dus bij planten waarvan je weet wat ze zijn en dat ze geschikt zijn om thee van te trekken. Pluk de kruiden en bloemen op een droge dag, het liefst 's ochtends vroeg. Knip de volledige takken en topjes eraf (en dus niet de individuele blaadjes). Je kunt de kruiden vers gebruiken in de thee. Maak de kruiden dan pas vlak voor gebruik klein om het aroma goed te bewaren. Je kunt de kruiden ook drogen, waardoor je ze langer kunt bewaren. Hoe je kruiden kunt drogen, lees je hier.

Bloemen en planten om te drinken

Er zijn ontzettend veel verschillende bloemen en planten waar je thee van kunt trekken. Wij zetten een paar voor je op een rij:

  • Rozen: giet een liter heet water over een versgeplukte roos en laat minstens zes uur trekken. Voeg er eventueel een paar gedroogde hibiscusbloemen aan toe voor een prachtige, dieprode thee. Drink de thee fris op: heerlijk voor een warme dag.
  • Agastache 'After Eight': het blad van deze dropplant zit vol etherische olie. De blad geurt heerlijk naar mint. Je kunt van deze plant de bloem, het blad én de stengel gebruiken en hij is heerlijk te combineren met citroenmelisse en venkel.
  • Aloysia Triphylla: deze plant ruikt naar een mix van citroen, sinaasappel en citroengras. Je kunt het blad van niet-bloeiende stelen gebruiken om hier een heerlijke after dinner-kruidenthee van te maken. Je kunt de bladeren vers gebruiken of eerst drogen.
  • Matricaria chamomilla: met de bloemen, het blad en de stengel van deze plant maak je heerlijke ontspannende en ontstekingsremmende kamillethee. De smaak van deze thee is zoet, bloemig en een klein beetje bitter. Lekker in combinatie met gember! Je kunt deze kruiden ook prima drogen.
  • Monarda: de bladeren van deze bergamotplant met prachtige bloemen zit vol etherische olie. Door thee te zetten van de stengel, bloemen en bladeren van deze plant maak je je eigen Earl Grey-thee.

Zo zet je 'tuinthee':

  1. Doe de kruiden in een voorverwarmde theepot, glas of kopje. Je kunt de kruiden er los in doen of in een eigen theezakje of thee-ei. Voor een kopje van 150 milliliter zijn zo'n twee theelepels met verse kruiden voldoende. Als je de kruiden al gedroogd hebt is één theelepel voldoende.
  2. Laat het water (kort) koken en laat het daarna twee minuten afkoelen tot zo'n 80 tot 85 graden. Giet het water vervolgens over de kruiden heen. Waarom je het water moet laten afkoelen? Als je kokend water over de kruiden giet, verdamp je meteen veel etherische oliën en dat is zonde: die oliën geven juist veel smaak en geur.
  3. Laat de kruiden zo'n 3 tot 5 minuten trekken. Om het aroma het best te behouden kun je je glas of de pot afdekken.
  4. Versier je thee met extra kruiden of eetbare bloemen, zo ziet je thee er extra leuk uit!

Een kop dampende thee is ontzettend lekker, maar dat is niet alles. Wist jij dat thee helpt tegen gezondheidsklachten als hooikoorts en buikpijn? Je hoort er meer over in deze video:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Tuinadvies, Groei&Bloei. Beeld: Getty Images

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden