null Beeld

Zo kun je vlekken uit kleding verwijderen

Hardnekkige vlekken uit kleding verwijderen is niet altijd even makkelijk. Verschillende vlekken hebben andere manieren van schoonmaken nodig. Libelle deelt wat trucjes om je kleding schoon te krijgen. Het is tenslotte erg zonde als je je favoriete shirt niet meer kan dragen omdat er een vlekje in zit.

Eleane Kuiper

Als je een vlek hebt is het belangrijk dat je meteen begint met schoonmaken. Geef de vlek geen tijd om in de kleding te trekken. Soms is het niet mogelijk om het hele vlekje er uit te krijgen. Dit kan liggen aan hoe de vlek is ontstaan of het schoonmaakmiddel dat je gebruikt.

Chocoladevlekken verwijderen

 1. Meng één theelepeltje vloeibaar wasmiddel (van een mild pH niveau, niet blekend) met een kop lauw water. Wrijf dit zachtjes in de vlek om het schoon te maken.
 2. Meng vervolgens anderhalf theelepel huishoud ammoniak met een half kopje lauw water, en wrijf dit zachtjes in de vlek.
 3. Herhaal stap 1.
 4. Maak de vlek helemaal schoon met een spons met schoon water.

Lippenstift vlekken verwijderen

Op een vlek die is veroorzaakt door lippenstift moet je nooit wrijven. Dit zorgt ervoor dat de vlek dieper in de kleding trekt. Een lippenstift vlek moet je zo snel mogelijk verwijderen met wasbenzine.

 1. Gebruik een pluk watten om de wasbenzine op de vlek te deppen.
 2. Gebruik elke keer als je opnieuw de vlek met wasbenzine gaat deppen, een nieuw pluk watten. Doe dit net zo lang totdat er geen kleur pigment meer op de watten terecht komt.
 3. Gooi het kledingstuk mee in de was.

Rode wijnvlekken verwijderen

Er zijn verschillende manieren om rode wijnvlekken te verwijderen. Gebruik een van deze technieken en doe het kledingstuk vervolgens in de was.

 1. Strooi meteen zout over de plek heen zodat de vloeistof geabsorbeerd wordt.
 2. Gebruik bruisend water om de vlek weg te deppen.
 3. Gebruik witte wijn of jenever om de vlek weg te deppen.

Vetvlekken verwijderen

Tijdens het koken kan het gebeuren dat je een vetvlek oploopt. Deze zijn best makkelijk op te lossen. Je moet ze wel zo snel mogelijk verwijderen.

 1. Leg een schone doek onder het kledingstuk en de vlek.
 2. Gebruik terpentine of wasbenzine en maak hiermee de vetvlek schoon.
 3. Spoel het kledingstuk vervolgens uit met warm water en en een neutrale wasmiddel.

Tomatenvlekken verwijderen

Tomatenvlekken zijn hardnekkig en lastig te verwijderen. Een verse tomatenvlek is veel makkelijker te verwijderen dan een oude, dus zorg ervoor dat je meteen actie onderneemt.

 1. Maak de vlek nat met wat water en druppel er vervolgens wat citroensap op.
 2. Laat de citroensap een paar minuten in de vlek trekken en spoel het vervolgens uit met lauw water.
 3. Gooi het kledingstuk in de was zoals je dat altijd zou doen.

Belangrijk: Let ook op de stof van je kledingstuk! Katoen is bijvoorbeeld goed te behandelen. Andere stoffen die wat delicater zijn (denk aan zijde en fluweel) kunnen niet altijd met deze tips behandeld worden. Als je niet zeker bent van je zaak kan je de kleding beter naar een stomerij brengen. Leg precies uit hoe de vlek is ontstaan en zij zullen voor je kleding zorgen.

Wat zijn jouw tips om vlekken uit kleding te verwijderen?

Voor meer schoonmaaktips ga je naar Libelle Wonen.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden