null Beeld

Zó lang kun je eten bewaren in de vriezer

Een vriezer: hartstikke handig om je etenswaren in te bewaren (en wie wat bewaart, die heeft wat). Maar niets is voor eeuwig: na een bepaalde periode kun je ook deze ingevroren etenswaren niet meer nuttigen.

Tessa Heinhuis

Handig om in je achterhoofd te houden als je je diepvries even wilt opschonen.

Tot dan

Op producten die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees en voorgesneden groente staat een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT). Die datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Tenminste: als je het hebt bewaard volgens de informatie op de verpakking.

TGT

Door producten met een TGT-datum thuis gelijk in te vriezen kan de houdbaarheid verlengd worden tot na de TGT-datum.

THT

Producten met een ‘ten minste houdbaar tot’ datum (THT), kunnen vaak nog wel gegeten worden tot na deze datum. Kijk, ruik en proef om dit te bepalen. Ook deze producten kun je vaak prima invriezen.

Kip

Kip kan wel 6 tot 9 maandengoed blijven in de vriezer.

Brood

Bammetjes kun je 2 tot 4 weken bewaren in de vriezer.

Groenten

Groenten gaan ook lang mee: die blijven wel 6 tot 12 maanden goed.

Varkensvlees

Varkensvlees gaat wat korter mee in de vriezer: na 4 maanden moet je 't weggooien.

Rundvlees

Rundvlees gaat 6 tot 12 maanden mee.

Vis

Vis moet je weggooien na 2 maanden.

Boter

Boter kun je wel een halfjaar bewaren in de diepvries.

Yoghurt

Na 2 maanden moet je ingevroren yoghurt weggooien.

Melk

Dit geldt ook voor melk. Melk gaat 2 tot 3 maanden mee in de vriezer. Je verschuift eigenlijk de houdbaarheidsdatum: dus schrijf de datum van de dag dat je 'm invriest op het pak. Zo weet je dat je dit pak na het ontdooien bijvoorbeeld nog 5 dagen kunt bewaren.

Fruit

Vrijwel alle vruchten kunnen worden ingevroren. Het bruin worden van vruchten kun je voorkomen door ze te besprenkelen met citroensap. Verwijder voor het invriezen de pitten en schillen en vries het fruit na het wassen gedroogd in in bakjes. Je kunt 't dan 10 tot 12 maanden bewaren.

LEES OOK: DEZE 9 PRODUCTEN KUNNEN GELIJK JE KOELKAST UIT

Even meten

Let wel: de temperatuur van de vriezer moet in ieder geval -18 graden Celsius zijn. -17 graden Celsius is dus echt te ‘warm’ en -19 graden Celsius is ook prima. Nog een kleine tip: vries eten in kleine porties in. Dan bevriest het sneller en ontstaat geen of minder condens of ijs in de vriezer.

Bron: Afvallen Gezond Leven. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden