null Beeld

Zó regel je de belastingaangifte

Personal organizer Caroline Griep geeft elke week de beste tips om je huis opgeruimd en geordend te houden.

Redactie Libelle.nl

Leuker kan ik de belastingaangifte helaas ook niet maken, maar het wordt wel steeds makkelijker. Vorige week schreef ik over een papierloze administratie, nu geef ik wat tips en hulpmiddelen die je, ook bij het verzamelen van wat je nodig hebt voor de jaarlijkse aangifte, veel tijd en zeker ergernis kunnen schelen.

Aan de slag

Hoe je je administratie op de computer bewaart, is natuurlijk aan jou. Zelf heb ik een algemene map Administratie met daarin een map Gegevens en per jaar een map, die ik weer onderverdeel in bijvoorbeeld 'Belasting', 'Huis', 'Facturen', etc. Vergeet vooral niet regelmatig een reservekopie te maken op een externe harde schijf of sla je gegevens bijvoorbeeld ook op in Dropbox of Google Drive. Dan ben je niet alles kwijt mocht je computer crashen, maar kun je er gewoon weer bij vanaf een andere.

Loonstrookjes

Veel werkgevers plaatsen de loonstrookjes al online, waar je ze kunt bekijken door in te loggen. Uitprinten en opbergen is niet nodig, als je ze downloadt en op je computer in je map Administratie bewaart, heb je ze altijd bij de hand. Voor de belastingaangifte heb je natuurlijk alleen de jaaropgave nodig.

Bankafschriften

Voor bankafschriften geldt hetzelfde als voor loonstrookjes. Het jaaroverzicht dat je nodig hebt voor de aangifte kun je downloaden vanaf de site van de bank.

Huis

De belasting heeft het jaaroverzicht van je hypotheek nodig. Dat krijg je toegestuurd door je hypotheekverstrekker of het staat daar online. Ze willen ook de WOZ-waarde van je huis weten. Mocht je die kwijt zijn, dan kun je hem hier opvragen.

Bonnetjes

Een schoenendoos vol bonnetjes doorploegen is verleden tijd. Met apps als Shoeboxed (what’s in a name) of Genius Scan maak je simpelweg een foto van ieder bonnetje dat je krijgt en via de cloud wordt het automatisch op de gewenste plek, bijvoorbeeld in Dropbox of op Google Drive, opgeslagen.

Het bovenstaande is een globaal overzicht van wat je papierloos kunt doen. Mocht je tips hebben die het nóg makkelijker maken, laat ze dan weten op mijn Facebookpagina!

null Beeld

Meer tips van Caroline? Je vindt ze op griepruimtop.nl.

Portretfoto: Suzanne Liem. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden