null Beeld Getty Images/RooM RF
Beeld Getty Images/RooM RF

Zó vaak moet je je wasmachine ontkalken (en zo doe je het)

Kleine wasjes, grote wasjes: je wasmachine heeft het er maar druk mee. Niet alleen je koffiezetapparaat, ook je wasmachine moet weleens ontkalkt worden. Hier lees je hoe je het klusje klaart.

Om te beginnen is het goed om even uit te leggen wat de gevolgen zijn als je je wasmachine niet geregeld ontkalkt. Het kan zorgen voor nare geurtjes, maar is ook niet goed voor het verwarmingselement. Het water wordt zo minder snel warm, waardoor je wasmachine meer stroom gaat verbruiken. En dat gaat geld kosten.

Azijn

Eigenlijk is het een kwestie van temperatuur. Als je een oude wasmachine hebt, kun je hem één of twee keer per maand op 90 graden zetten. Giet een fles natuurazijn in de trommel en laat je wasmachine zónder was draaien. Je kan er ook voor kiezen om een half kopje soda in het wasverzachterbakje te doen, wederom op 90 graden. Die temperatuur zorgt ervoor dat bacteriën gedood worden en zeepresten verwijderd worden.

Deze truc is niet alleen goed voor je wasmachine, maar ook voor de kleding die je erin wast. Als je hem maandelijks ontkalkt met soda of azijn, komt je was er zachter uit omdat de azijn wateronthardend werkt.

Hard water

In sommige delen van het land is het water harder dan in andere delen. Daardoor zou het goed kunnen dat jouw wasmachine eerder ontkalkt moet worden dan die van iemand anders. Je kan de waterkwaliteit in jouw gemeente tegenwoordig ook online checken.

Zodra je weet hoe hard het water in jouw buurt is, kun je beter nazoeken welke dosering wasmiddel je nodig hebt op de verpakking ervan. Kies voor zover het mogelijk is ook voor een lagere wastemperatuur. Hoe vaker je boven de 60 graden wast, hoe sneller je last kunt krijgen van kalkaanslag.

Keuring

Eens in de zoveel tijd moet je met je auto naar de garage voor een apk-keuring. Die keuring kan je wasmachine ook wel gebruiken. Zorg ervoor dat je naast de trommel regelmatig de machine en het pluizenfilter schoonmaakt. De machine maak je schoon door het zeepbakje uit je wasmachine te halen en dit een keer mee te laten draaien in de vaatwasser (je kan het ook schoonspoelen met heet water). Als je dit goed schoonhoudt, zorg je ervoor dat er geen vetluis in je wasmachine komt. Dat is een combinatie van resten wasmiddel, huidschilfers en haren en ziet eruit als een zwarte, vettige smurrie.

Het pluizenfilter maak je schoon door eerst je wasmachine uit te zetten en uit het stopcontact te halen. Vervolgens leg je een doek onder je wasmachine en open je het klepje, je ziet nu een groot en een klein rond klepje. Het kleine open je eerst, daar komt een buis uit en daarna stroomt het water eruit.

Als dat klaar is, stop je het kleine rondje weer dicht en open je het grote rondje. Ook daar komt flink wat water uit. Er kunnen nog kleine voorwerpen als zakdoekjes in liggen, die moeten er uiteraard ook uit.

Testronde

Als je alles hebt schoongemaakt en je het pluizenfilter weer hebt gesloten, draai dan even een testronde door je wasmachine op 'afpompen' te zetten.

Nu je wasmachine weer schoon is, is het hoog tijd om je zwarte kleding te wassen. Met deze drie middeltjes blijft je zwarte kleding dan ook echt zwart:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

null Beeld

Bronnen: Oma Weet Raad, wasmachines.nl, wassen.nl. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden