null Beeld

Zó vond Libelle’s Françoise haar nieuwe droomhuis (op deze roerige woningmarkt)

Ze heeft meer dan 25 bezichtigingen gehad, noemde zichzelf een ware 'Funda-junky' en de moed zonk haar soms in de schoenen als ze met dertig anderen een woning aan het bezichtigen was. Maar uiteindelijk vond Libelle's lifestyle-coördinator Françoise tóch haar nieuwe droomhuis. 

onze Commerciële Redactie

Libelle samen met Aegon

Een nieuw huis vinden dat aan je wensen voldoet is een ware opgave met de huidige woningmarkt. Dit handige stappenplan kan je helpen. Benieuwd hoe Françoise het aanpakte? Hieronder lees je haar verhaal.

null Beeld

Hoe ben je je zoektocht gestart?

"Ik zocht met enige spoed een woning in Utrecht voor mij en mijn twee dochters. Het liefst in de buurt van onze toenmalige woning, in verband met de school van de meisjes. Een vriendin van mij is makelaar en heeft mij op sleeptouw genomen, want het was de eerste keer dat ik een huis ging kopen, dus alles was nieuw. En de hypotheekadviseur rekende een bedrag uit dat ik kon lenen, zodat ik wist in welke categorie ik kon gaan zoeken."

Naar wat voor woning was je op zoek?

"Ik had twee harde eisen: dat het in de buurt van de school van mijn dochters was en dat het drie slaapkamers had. Zodat we alle drie onze eigen slaapkamer zouden hebben. Ik wilde ook graag een tuin, maar eigenlijk was de rest allemaal bijzaak."

Hoe ging de zoektocht vervolgens in z'n werk?

"Ik was een echte 'Funda-junky', alles wat voorbijkwam zag ik. Maar ik kwam er al snel achter dat alles in het centrum van Utrecht ruim boven de vraagprijs weggaat - en binnen een dag - dus daar moet je rekening mee houden. Ik denk dat ik in totaal wel 25 huizen heb bezichtigd, en soms sta je daar dan met dertig anderen. Je hebt helemaal geen tijd om ergens over na te denken. Daar werd ik soms echt moedeloos van."

Hoe heeft de hypotheekadviseur je geholpen?

"Hij zocht alle hypotheekvormen voor me uit én was bereid alles tien keer uit te leggen als het nodig was. Dat hij zulk engelengeduld had, vond ik heel fijn. Ook zorgde hij ervoor dat ik alles op tijd aanleverde, als er bijvoorbeeld weer papieren naar de bank moesten voor goedkeuring. Er komt zo veel op je af, dat het fijn is dat er iemand is die alle rompslomp van je overneemt en ervoor zorgt dat dat stuk in elk geval goed komt."

En je makelaar?

"Zij hield mij bij de pinken. Op een gegeven moment had ik een huis naast een studentenhuis bezichtigd en de verkopend makelaar zei dat er écht nooit overlast van de studenten was. Ik geloofde hem meteen. Totdat mijn eigen makelaar zei: 'Françoise, er is nog nooit iemand geweest die naast een studentenhuis woont en hier géén overlast van heeft'. Omdat ik zo graag een huis wilde vinden, zag ik alles een stuk rooskleuriger in. Ze hielp mij echt om een realistisch beeld te blijven schetsen."

Hoe is het uiteindelijk toch gelukt?

"Blijven doorzetten en ook een beetje geluk hebben. In het begin was ik ook wel wat te naïef. Dan bood ik twijfelend € 5.000,- boven de vraagprijs en bleek dat het uiteindelijk voor € 60.000,- boven de vraagprijs was verkocht. Bij het bod dat uiteindelijk werd geaccepteerd heb ik een persoonlijk briefje aan de toenmalige bewoners geschreven. Zij verkochten de woning omdat ze gingen scheiden. In het briefje schreef ik hoe vervelend ik dat voor ze vond en dat ik ervoor zou zorgen dat de liefde weer terug zou komen in hun huis. Ik weet niet of het doorslaggevend is geweest, maar ik denk wel dat ik daardoor een hogere gunfactor had."

Ben je nu helemaal blij met je nieuwe woning?

"Zeker! Achteraf gezien is dit ook het fijnste huis van alle huizen die ik bekeken heb, die het meest aan mijn wensen voldoet. En om eerlijk te zijn mis ik de huizenzoektocht soms zelfs een beetje. Want stiekem was het ook heel tof om samen met mijn makelaar door Utrecht te struinen en te 'gluren bij de buren'."

Heb je een tip voor andere woningzoekers?

"Het komt écht altijd goed. Ook al vertrouw je daar op een gegeven moment misschien niet meer op. De klik met je makelaar is ook heel belangrijk. Het moet niet iemand zijn die je gewoon een huis wilt verkopen, maar écht iemand die met je meedenkt en je smaak en wensen begrijpt."

Handig!

Fijn en betaalbaar wonen: dat wil iedereen wel. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker met deze roerige tijden op de huizenmarkt. Hoe houd je dan nog het hoofd koel? Aegon helpt je graag met handige tips, weetjes én een stappenplan dat je hier meteen kunt downloaden. Zo ga je met een gerust hart op zoek naar je droomhuis.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden