null Beeld

Zó vul je je pensioen zelf aan

Hoeveel pensioen krijg jij straks? Is het genoeg om lekker van te leven? Zo niet, dan kun je ervoor kiezen om je pensioen aan te vullen. Hoe? We geven je een paar mogelijkheden.

onze Commerciële Redactie

Libelle samen met Aegon

Bijna iedere Nederlander heeft recht op AOW. Veel mensen bouwen daarnaast pensioen op bij hun werkgever. Hoeveel dat is, hangt af van de pensioenregeling van je werkgever, hoeveel uur je werkt en tot welke leeftijd je werkt. Hoeveel jij precies kunt verwachten aan AOW en werknemerspensioen kun je heel makkelijk zien op mijnpensioenoverzicht.nl. Even inloggen met je DigiD en het staat keurig voor je op een rijtje.

Een goed pensioen bedraagt ongeveer 75% van je gemiddeld verdiende bruto inkomen. Maar wat slimmer is: bepaal zélf hoeveel je later nodig hebt. Welke plannen heb je? Ga je misschien kleiner wonen of vallen sommige kosten weg? Je kunt vervolgens overwegen om je pensioen aan te vullen. Hoe dan? Nou, bijvoorbeeld zo.

  • SparenHet voordeel van deze manier van pensioen opbouwen is dat je altijd bij je geld kunt. Nadeel is dat je geld, door lage spaarrente van dit moment, niet meer waard wordt. In veel gevallen wordt het zelfs minder waard, doordat de inflatie (waardevermindering) hoger is dan de spaarrente. Bedenk ook dat je in Nederland belasting betaalt over je spaargeld. Die belasting geldt boven een bepaald spaarbedrag: voor 2019 is dat bedrag vastgesteld op €30.360 euro (als alleenstaande). Onder dat bedrag is je spaargeld belastingvrij, maar over al je spaargeld boven die grens betaal je wél belasting. Heb je een partner? Dan geldt voor jullie samen een belastingvrij bedrag van €60.720.
  • Sparen met een aanvullend pensioenproductJe kunt ook sparen in een aanvullend pensioenproduct. Bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. Tegen de tijd dat je met pensioen gaat, koop je van het bedrag dat je hierin opbouwde, een lijfrente. Dat is een uitkering die in termijnen een bedrag uitkeert, bijvoorbeeld maandelijks. Je bent op die manier verzekerd van een vast bedrag totdat het potje op is of totdat je overlijdt (afhankelijk van het aanvullend pensioenproduct dat je kiest).
  • BeleggenBeleggen is risicovoller dan sparen. Er is wel de kans dat je een hoger rendement haalt. Zeker nu de spaarrente zo laag staat. Je kunt zelf beleggen óf ervoor kiezen dat voor je te laten doen. Dat kost natuurlijk geld, maar dan heb je er ook geen omkijken naar. Laat de experts van Beheerd Beleggen van Aegon het bijvoorbeeld voor je doen. Een eenmalige inleg is een optie, maar je kunt ook voor een periodieke inleg kiezen. Iedere maand een vast bedrag, bijvoorbeeld. Beleggen doe je alleen met spaargeld dat je voor langere tijd kunt missen. En weet: het kan zijn dat beleggen je minder geld oplevert dan je had gedacht. Het kan ook meer zijn. Ook over je belegde vermogen betaal je vanaf een bepaald bedrag belasting, net als bij spaargeld.
  • Kosten omlaagJe kunt vermogen opbouwen voor je pensioen, maar je kunt ook proberen je vaste lasten te verlagen waardoor je minder inkomsten nodig hebt. Een manier om dat te doen is door extra af te lossen op je hypotheek. Zo verlaag je je woonlasten. Over wat je afgelost hebt, betaal je immers geen rente meer. Wel heb je hierdoor recht op minder hypotheekrenteaftrek. Een andere manier om je kosten te drukken, is bijvoorbeeld je huis energiezuiniger maken.

Later komt sneller dan je denkt

De tijd vliegt. 'Later' komt sneller dan je denkt en dat geldt ook voor je pensioen. Regel daarom nú je geldzaken voor later en denk daarbij ook eens aan beleggen, zoals Beheerd Beleggen van Aegon. Hier kom je er met een simpele test binnen 1 minuut achter of dit iets voor jou is. En past het nog niet bij jou? Dan geeft Aegon je handige financiële tips en informatie.

null Beeld

Goed om te weten: Beleggen brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kunt (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden