null Beeld

Zó zetten boeren in Nederland zich in voor de natuur

Wie aan Nederland denkt, ziet al snel weilanden vol grazende koeien. Een vertrouwd beeld waar we allemaal van genieten. Maar de weilanden, de slootjes en hun bewoners kunnen wel wat hulp gebruiken. 

onze Commerciële Redactie

Libelle samen met Campina

Traditionele weilanden zijn recht en strak, met slootkanten die steil naar beneden lopen. Er is weinig ruimte voor iets anders dan gras, terwijl een afwisselend grasland meer insecten en weidevogels zou aantrekken. Om biodiversiteit te stimuleren, zorgen steeds meer boeren voor glooiende slootkanten met kruidenrijk grasland. Weidevogels kunnen aan de slootkant broeden en hebben ruimte om te vluchten als er gevaar dreigt, zoals een roofvogel. Veel boeren leggen akkerranden met wilde bloemen aan, zoals vergeet-mij-nietjes, madeliefjes, boter- en pinksterbloemen. Fijn voor de insecten!

Rupsen en vlinders

Ook rupsen en vlinders zijn blij met de stroken wilde bloemen, die steeds meer boeren in hun weilanden aanleggen. De rupsen gaan voor het onkruid en de vlinders zijn dol op de nectar van de bloemen. Win-win!

Van wezel tot hermelijn

Naast weidevogels en insecten weten ook andere dieren de weg naar de wei te vinden, zoals de veldmuis, de hermelijn, de wezel en de mol. Zonder landbouw zouden sommige van deze soorten veel zeldzamer zijn.

Help een handje

Omdat er steeds minder vogels, vlinders, planten en bijen in Nederland zijn, is het hoog tijd om de natuur een handje te helpen. De boeren van Campina kunnen dat als geen ander, want hun weilanden beslaan een groot deel van Nederland. Daarom besteden steeds meer Campina-boeren extra aandacht aan koeien, de natuur en het klimaat. Producten van deze boeren zijn te herkennen aan het PlanetProof-logo. Door deze PlanetProof-producten te kopen, steunt u de duurzame initiatieven van boeren én de natuur.

Wandelen door de weilanden

Ontdek het prachtige Hollandse landschap tijdens een wandeling rond Ankeveen. Geniet van uitzicht over de Ankeveense Plassen, grasland en moerasbos. De route voert door een gebied dat is ontstaan door turfwinning en er zijn veel vogelsoorten te spotten, zoals de zwarte stern, purperreiger, rietzanger en kleine karekiet.

Startpunt: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Afstand: 11,3 km.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden