null Beeld

Zo zorg je ervoor dat je de aandacht van je hond krijgt én vasthoudt

Als je hond iets doet wat hij niet mag of je wil gewoon even zijn aandacht hebben, dan is het natuurlijk wel zo fijn als ‘ie meteen luistert. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? En hoe zorg je ervoor dat je ook zijn aandacht vasthoudt?

Met deze handige tips van Pets Place kom je in ieder geval al heel ver.

Welke woorden gebruik je?

Om de aandacht van je hond te krijgen kun je het beste de woorden ‘kijk eens’ gebruiken. Dit zijn woorden die voor de meeste honden al een positieve klank hebben. Veel baasjes gebruiken het als ze bijvoorbeeld hun hond iets lekkers willen geven of hem iets lekkers willen aanwijzen dat op de grond is gevallen. Het is dan ook handig om voor deze oefening precies deze woorden te gebruiken.

Voorbereiding voor oefening

Om ervoor te zorgen dat je hond straks bij de woorden ‘kijk eens’ direct naar je kijkt moet je dit natuurlijk wel eerst oefenen. Zorg ervoor dat je een paar verschillende hondensnacks bij je hebt die je hond graag lust en stop deze in een handtasje of verspreid ze in afgesloten maar makkelijk te openen doosjes.

Stap 1

Je kunt de oefening het beste binnen doen, omdat je daar minder afleiding dan buiten hebt. Als je hond op je let (een gedraaid oor kan hier een teken van zijn) of naar je kijkt, zeg je onmiddellijk ‘kijk eens’ en geef je meteen een lekkere snack of gooi je zijn speeltje weg. Herhaal dit vervolgens elke keer als hij even op let. Merk je dat je hond steeds vaker en intenser naar je gaat kijken? Dan is het tijd voor de volgende stap.

Stap 2

Nu is het tijd om de woorden ‘kijk eens’ te gaan gebruiken om het aankijken actief onder controle te krijgen. Check of dit werkt door als je hond niet kijkt ‘kijk eens’ te zeggen. Kijkt hij je nu ook aan? Beloon hem dan onmiddellijk met een vrolijke reactie en geef ook een extra beloning. Dit kan iets lekkers zijn maar ook bijvoorbeeld een knuffel. Zorg ervoor dat actief aankijken de norm wordt om een beloning te krijgen. Dus alleen als hij je echt intens aankijkt, geef je hem een vrolijke reactie en beloning. Heeft je hond je zo’n vier/vijf keer achter elkaar intens aangekeken toen je ‘kijk eens’ zei? Dan is het tijd voor de volgende stap.

Stap 3

Nu je je hond hebt geleerd om in een rustige omgeving te reageren op ‘kijk eens’ is het tijd om het nu te oefenen met afleiding. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een rondlopend persoon tijdens de oefening is of meerdere druk pratende mensen. Oefen ook vanuit verschillende situaties dus niet alleen in je huiskamer maar ook bijvoorbeeld de keuken. Maak de beloning extra waardevol door je eisen te verhogen: hij moet er iets voor doen, dan blijft het belangrijk voor hem. Pas als je hond in verschillende omstandigheden op ‘kijk eens' reageert door onmiddellijk naar jou te kijken, ben je klaar voor de volgende stap.

Stap 4

Nu is het tijd om buiten te oefenen. Doe dit wel in een rustige omgeving en niet op een drukke plek. Kijkt je hond je even aan? Zeg dan meteen weer ‘kijk eens’ en geef hem een beloning. Doe dit meerdere keren en pas als je merkt dat je hond je meer aandacht geeft door je meer aan te kijken, ga je zelf om dit gedrag vragen. Dan zeg je ‘kijk eens’ als je hond ergens anders naar kijkt en beloon je hem vervolgens als hij oogcontact maakt. Maak de situatie pas moeilijker als je merkt dat je hond vlot reageert op je ‘kijk eens’ in rustige situaties. Maar begin niet meteen met situaties waar je hond echt problemen mee heeft. Het is belangrijk dat hij eerst onder normale drukke omstandigheden zijn aandacht geeft en pas als dat goed gaat kun je zijn aandacht vragen in situaties die wat moeilijker voor hem zijn.

Helemaal klaar met al die hondenharen op je bank? Hier een handige tip om je kussens weer haarvrij te maken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Pets Place. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden