null Beeld

Zó zorg je voor een milieubewuste kerstboom

Misschien herken je de discussie wel: nemen we een echte boom, of halen we een neppe variant in huis? Op het eerste oog wellicht alleen een kwestie van smaak, maar niets is minder maar: een kerstboom is namelijk best slecht voor het milieu.

Christa Koeyvoets

Wist je bijvoorbeeld dat zowel een kunst- als een echte kerstboom een klimaatimpact hebben die gelijkstaat aan 25 kilometer met de auto rijden? Vast niet. En daarom hebben we hebben enkele trucjes voor je op een rij gezet die ervoor zorgen dat jouw kerstboom mooi én milieubewust is.

Opnieuw en opnieuw

Gebruik je jouw kunstboom meerdere jaren op rij? Dan ben je goed bezig! De gemiddelde kunstboom gaat zo'n tien jaar mee. Ook een echte naaldboom kun je opnieuw gebruiken. Na de feestdagen kun je proberen om ’m in de tuin te planten, zodat-ie volgend jaar nog keer opgetuigd kan worden. Let er bij de aankoop wel op dat je een boom met een grote kluit kiest. Zet de boom in een pot en geef ’m voldoende water.

Kerstboom te huur

Wil jij toch écht ieder jaar een echte kerstboom, maar heb je geen tuin om de boom na kerst opnieuw te planten? Dan kun je er ook eentje huren. Yep, je hoort het goed. Na de feestdagen wordt de boom dan door een professioneel bedrijf weer terug geplant. Zo'n boom kan een stuk langer mee dan je denkt: gemiddeld drie tot vijf jaar. Daarna maken ze plaats voor nieuwe bomen.

Giftig

Het is beter om je boom niet op een brandstapel te gooien nadat je ’m hebt afgetuigd. Dan komen er namelijk veel giftige stoffen vrij. Beter is het om de boom naar de milieustraat van de gemeente te brengen. De gemeente zorgt ervoor dat de bomen bij de afvalcentrale terechtkomen. Daar worden de giftige stoffen bij het verbranden opgevangen, zodat het milieu minimaal wordt vervuild.

LED there be light

Een kerstboom is natuurlijk niet compleet zonder lichtjes. Het is niet alleen best voor het milieu om de lichtjes lange tijd aan te laten. Zet ze dus altijd uit als je weggaat. Ook is het een goed idee om te investeren in ledlampjes. Dat is niet alleen veel beter voor het milieu, het bespaart je ook veel geld op de energierekening. Meer geld voor cadeautjes dus!

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeautje voor een man? Bekijk dan onze feestelijke gift guide.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden