null Beeld

Zo zuiver je de lucht in je huis zodat je minder snel ziek en verkouden wordt

Je zegt niet voor niets dat je even 'een frisse neus gaat halen' als je naar buiten gaat. Want de lucht binnen kan behoorlijk vervuild zijn. Sterker nog, waarschijnlijk word je niet verkouden doordat je kou vat in dit druilerige weer, maar doordat je teveel binnen zit.

Yasmine Esser

Bijna niemand gaat voor de lol naar buiten met deze regenbuien en harde windvlagen. Maar van de hele dag binnen zitten ga je je ook niet per se fitter voelen. De lucht binnen kan namelijk meer vervuild zijn dan de lucht buiten en dat kan je een behoorlijk lamlendig gevoel geven.

Hier zit een luchtje aan

Wist je namelijk dat ook bij dingen als het bakken en braden van vlees en groente fijnstof vrijkomt die schadelijk kan zijn voor de gezondheid? Misschien denk je nu 'wat overdreven', maar volgens een nieuw onderzoek dat verschenen is in het European Heart Journal is, eist fijnstof meer doden dan tabak. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte eerder al bekend dat fijnstof en andere luchtvervuiling verantwoordelijk is voor 4,2 à 4,5 miljoen extra doden per jaar.

Misschien denk je niet veel te merken van luchtvervuiling, maar dit heeft wel degelijk invloed op je conditie en gezondheid. Zo heb je meer kans op infecties, slaap je slechter, ben je meer verkouden, heb je huidproblemen en in erge gevallen kun je zelfs last krijgen van astma of allergieën.

Lucht zuiveren doe je zo

Maar hoe doe je dat dan? De lucht in je huis zuiveren? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

  1. Lucht je huis door regelmatig een raam open te doen. Doe dit in de woonkamer een kwartiertje per dag. Voor je slaapkamer geldt: het is het beste om met een raam open te slapen. Maar als het heel koud is, lucht je het beste een half uur per dag. Bijvoorbeeld een kwartier na het opstaan en een kwartier voor je gaat slapen.
  2. Wees niet te laks met schoonmaken. Verwijder wekelijks stof van grote oppervlaktes en verschoon je bed ook het liefst iedere week.
  3. Koop niet te vaak nieuwe meubels, want die brengen een mix van vluchtige organische stoffen in de lucht zoals formaldehyde, en anorganische vluchtige stoffen waaronder chloor- en broomverbindingen. Van een oude bank komt veel minder formaldehyde af dan van een nieuwe.
  4. Zet de afzuigkap aan als je kookt of zet een raampje open.
  5. Zet lekker veel planten in huis. Planten zuiveren namelijk de lucht.
  6. Minder leuk: overdrijf niet met (geur)kaarsen. Het is super gezellig en ruikt heerlijk, maar het is helaas niet zo goed voor de lucht. Ook binnen roken is natuurlijk niet bevorderlijk voor de luchtkwaliteit.
  7. Woon je in een vochtig huis? Hang dan geen natte was binnen te drogen en zet de thermostaat niet lager dan 15 graden. Je kunt ook vochtvreters aanschaffen als je huis echt heel vochtig is.
  8. Laat je ketel, geiser of cv regelmatig controleren en bijstellen door een expert. Zeker als je ketel, geiser of cv al wat ouder is, is een controle goed voor de luchtkwaliteit.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: HLN.be, Volkskrant. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden