null Beeld

Zoet: er is een zeldzaam aapje geboren in dierentuin Artis

Lief dierennieuws: er is een zeldzaam aapje geboren in dierentuin Artis, namelijk een zwarte kuifmakaak. Dit is extra goed nieuws omdat de zeldzame beestjes ernstig worden bedreigd.

Tara Stokdijk

Op Instagram maakt het dierenpark het nieuws bekend met een lief filmpje.

Mannetje of vrouwtje?

Bij het filmpje schrijven ze: "Een aantal uur na de bevalling was moeder al buiten te zien met het jong. Omdat het jong zich stevig vasthoudt aan de moeder, hebben de verzorgers nog niet kunnen zien of het om een mannetje of vrouwtje gaat. Vooral de andere vrouwen in de groep voelen zich sterk aangetrokken tot het jong en komen regelmatig bij de moeder kijken en naast haar zitten, zoals ook te zien is in deze video."

Paring

Het is vijf jaar geleden dat de dierentuin voor het laatst een geboorte van een kuifmakaak kon vieren. Met de geboorte van dit kleintje leven er nu vijf kuifmakaken in Artis. De paring bij deze beestjes begint vaak met een beetje vlooien. Daarna paren ze meerdere keren achter elkaar. Vrouwtjes zijn vijf tot zes maanden zwanger en krijgen dan één jong.

Bedreigde diersoort

De zwarte kuifmakaak leeft oorspronkelijk op het Indonesische eiland Sulawesi. De dieren worden ernstig bedreigd. Hun leefgebied gaat verloren en er wordt op de beestjes gejaagd. Hierdoor is het aantal kuifmakaken op de wereld in de afgelopen 40 jaar met maar liefst 80% afgenomen.

Dit wil je zien: bijzondere halfaap springt uit politieauto tijdens arrestatie:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Metronieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden