Blokkades van boeren hebben ervoor gezorgd dat een patiënt van longarts Arnold Huisman (inzet) onnodig leed. Beeld ANP / Pedro Sluiter
Blokkades van boeren hebben ervoor gezorgd dat een patiënt van longarts Arnold Huisman (inzet) onnodig leed.Beeld ANP / Pedro Sluiter

PREMIUM

Zoons stonden vast door boerenblokkade, terwijl vader stervende was in het ziekenhuis: “Het greep ons allemaal aan”

Protestboeren hebben afgelopen week een stervende longpatiënt onnodig laten lijden. Dat blijkt uit het verhaal van longarts Arnold Huisman (48) van ziekenhuis Isala in Zwolle. “Drie zoons van de man zaten vast op de snelweg: ze konden niet verder door blokkades die boeren hadden opgeworpen.”

Remco RegterschotANP / Pedro Sluiter

Huisman twijfelde of hij dit verhaal moest vertellen. “Ik houd mij verre van politieke discussies over stikstof of boerenprotesten. Maar protestacties als het blokkeren van snelwegen, kunnen vergaande consequenties hebben en anderen schade toebrengen. Dit schrijnende verhaal is er één van.”

Omdat de medisch specialist van de afdeling longgeneeskunde geen privacygevoelige informatie wil geven en de betreffende familie met rust wil laten (de man is woensdagavond overleden) geeft hij geen namen en leeftijden.

Uitgezaaide longkanker

“Het gaat om iemand die bij ons op de afdeling werd behandeld met uitgezaaide longkanker en ondanks intensieve behandeling achteruit ging. Die ochtend liepen de zaalarts en de coassistent visite bij hem, toen de man zelf om 10.00 uur aangaf dat hij de behandeling wilde laten stoppen. Hij wilde niet meer kortademig de nacht in, hij wilde rust.”

Die wens werd door de zaalarts om 10.30 uur doorgegeven aan specialist Huisman die contact opnam met de familie. “Daarna besloten we om 11.30 uur dat de palliatieve sedatie zou worden opgestart. Hierbij dient de arts medicatie toe zodat het gevoel van kortademigheid weggenomen wordt bij de patiënt die dan minder pijn voelt in de laatste fase van z’n leven. Het bewustzijn kan daardoor geleidelijk dalen.”

Pijnlijk afscheid

Omdat de man te ziek was om thuis te kunnen sterven, werd de behandeling ingezet in het Isala. “Nadat zijn familie afscheid van hem had genomen, want als de behandeling eenmaal is gestart, komen mensen vaak niet meer bij bewustzijn.”

Het afscheid verliep echter pijnlijker dan nodig was. “We wilden dus wachten tot zijn kinderen er allemaal waren zodat ze afscheid konden nemen van hun vader terwijl hij nog bij bewustzijn was. Eén van hen was er al snel, maar drie zoons stonden vast op de snelweg: ze konden niet verder door blokkades die boeren hadden opgeworpen.”

De acties van de boeren op en langs de snelwegen gingen maandag tot 's avonds laat door, ook bij knooppunt Beekbergen op de A1 en A50. Beeld Rens Hulman
De acties van de boeren op en langs de snelwegen gingen maandag tot 's avonds laat door, ook bij knooppunt Beekbergen op de A1 en A50.Beeld Rens Hulman

Morfinepomp

Terwijl die probeerden om op tijd in het ziekenhuis te kunnen zijn, vroeg hun vader om medicatie. “Hij hield het op een gegeven moment niet meer vol en eigenlijk konden we niet langer wachten. Gelukkig kwam de laatste zoon om 14.15 uur binnen toen de man nog bij was, al scheelde het niks. Iedereen heeft afscheid kunnen nemen en om 14.30 hebben wij de morfinepomp aangezet. De man is uiteindelijk om 21.04 uur overleden.”

Op de vraag of zijn patiënt onnodig heeft geleden door de snelwegblokkades, weegt Huisman zijn antwoord. “Als er geen boerenacties waren geweest, hadden we eerder kunnen starten met de behandeling. Dat heeft langer geduurd dan nodig was en had gehoeven. De zorg had optimaler gekund.”

Greep ons aan

Volgens hem was de familie er gelaten onder. “Ze waren ook niet boos of zo, hadden ook wel wat anders aan hun hoofd.”

De hele situatie heeft wel wat gedaan met Huisman en zijn collega’s. “De coassistent is 23 jaar en heeft nog niet veel ervaring, dit hakte er wel in. En ik ben gewend om mensen te zien doodgaan, maar dit greep ons allemaal aan.”

De reden waarom hij het verhaal deelt: “Ik wil laten weten dat er consequenties hangen aan deze vorm van protest. Dit soort collateral damage vindt plaats als je middels blokkeeracties je punt maakt. Ik vind het gezond als mensen die dat doen, zich daarvan bewust zijn.”

Isala: ‘Boerenactie mag nooit zorg in de weg staan’

Op de vraag of boerenacties tot grote problemen hebben geleid voor patiënten en medewerkers van Isala, zei woordvoerder Monique de Haan eerder: “Voor zover wij kunnen waarnemen, niet. Wat niet wegneemt dat er mogelijk enkele patiënten last van hebben gehad. Ons uitgangspunt is dat dergelijke acties nooit de zorgverlening in de weg mogen staan.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden