null Beeld

Zóveel mensen maken zich grote zorgen om de droogte in Nederland

Hoewel we al best wat regenachtige zomerdagen achter de rug hebben, kampt Nederland met droogte. De grond is na twee hete zomers zo droog, dat een paar buien daar niet veel aan veranderen.

Susan Dalstra

Dat baart Nederlanders grote zorgen. Bijna de helft van de mensen ligt wakker van het watertekort.

Problemen door droogte

Dat blijkt uit onderzoek van de Unie van Waterschappen. Zij vroegen 2.268 Nederlanders naar het probleem. Van hen gaf 68% aan weleens problemen te ondervinden van de droogte. Bijna de helft denkt nog vaker overlast te ervaren door het watertekort en 44% is bereid om zelf maatregelen te treffen.

Mislukte oogsten

Nederlanders vrezen vooral de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken. Vooral de landbouw in het oosten en zuiden van het land kampt met droogte. "De droge zomers van 2018 en 2019 hebben zichtbaar gemaakt dat klimaatverandering bittere realiteit is in Nederland. Ook deze zomer maken veel waterschapsmedewerkers weer overuren om de problemen door de droogte zo beperkt mogelijk te houden", zegt Dirk-Siert Schoonman van de Unie van Waterschappen tegen AD.

Extreme temperaturen

We hebben afgelopen jaar in Nederland een paar hittegolven gehad met extreme temperaturen, maar zien ook dat hoosbuien steeds heviger worden. Schoonman denkt dat het land klimaatbestendiger moet worden. "Er zijn grote investeringen nodig om het land anders in te richten, maar ook op kleine schaal kunnen kleine ingrepen helpen. Tegel eruit, groen erin bijvoorbeeld.”

Kampen jouw tuinplanten ook met droogte? Tuinman Tom weet je hoe dat oplost.

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden