null Beeld

Zwaan met gebroken hart vindt liefde terug na tocht van 4.000 kilometer

Een zwaan die 6 weken geleden met een gebroken hart terug naar Groot-Brittannië vloog, kan zijn geluk niet op. Gisteren heeft hij zijn partner, de moeder van zijn 29 zwanenjongen, eindelijk teruggevonden.

Irene de Waal

De twee vlogen elkaar bijna in de vleugels toen ze elkaar na 6 lange weken weer zagen. Zwanenstel Croupier (26) en zijn even oude Dealer waren elkaar tijdens een lange vliegtocht van ruim 4.000 kilometer uit het oog verloren. Maar gisteren kwam het vermoeide vrouwtje alsnog thuis. De twee zwommen direct naar elkaar toe en zijn niet meer bij elkaar weg te slaan.

19 jaar samen

Dierenexperts volgen het zwanenpaar al jaren. Ze maakten zich zorgen over de eenzame Croupier die alleen door het natuurgebied van Slimbridge Wildfowl and Wetlands Trust doolde. De watervogels zijn 19 jaar samen en horen bij een groep zwanen die al decennia samen optrekken.

Jagen

De experts vreesden dat Dealer was neergeschoten of vergiftigd op haar terugreis uit Rusland. Dat zou niet voor het eerst zijn. Het aantal Bewick zwanen - een kleiner soort zwaan - daalt al jaren omdat er op de dieren gejaagd wordt.

29 jonkies

Zwanenexpert Julia Newth is blij: "Gedurende de 19 jaar dat deze twee samen leefden, hebben ze maar liefst 29 jonkies ter wereld gebracht." Dat is een opmerkelijk hoog aantal. De zwanensoort broedt jaarlijks gemiddeld 5 eieren in het arctische gebied, maar meestal halen maar 2 kuikens de eindstreep. Die vliegen mee naar West-Europa om te overwinteren.

Loyaliteit en liefde

"De zwanenjongen leren tijdens die lange reis de complete route door hun ouders te volgen en vaak zien we nieuwe generaties van dezelfde familie op ons zwanenmeer in Glousterchire", aldus Newth. "Er zijn niet veel gezinnen waar loyaliteit en liefde zo wordt tentoongespreid als bij deze zwanen. We hopen dat ze nog vaak terugkomen."


Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden