Zwemmen in de zee? Pas op: het kan nu levensgevaarlijk zijn
Met het tropische weer deze dagen is het verleidelijk om even een frisse duik in de zee te nemen. Maar pas op: in deze tijd van het jaar is dat gevaarlijker dan ooit.
Muien
Sander Zeilstra van de Reddingsbrigade laat weten dat je in deze periode extra oplettend moet zijn als je een duik in de zee neemt. Aan RTL Nieuws laat de reddingswerker weten dat de zee namelijk gevaarlijker dan normaal is. Normaal gesproken heeft de Nederlandse zee al behoorlijk wat stroming in zich, maar deze tijd van het jaar is dat nog heftiger. Door de stand van de zon en de maan ontstaan levensgevaarlijke muien in de zee. En daar kan zelfs een heel goede zwemmer niet tegenop.
Aantrekkingskracht
Twee keer per maand staan de zon en de maan aan dezelfde kant van de aarde. Hierdoor is er extra veel aantrekkingskracht op de zeeën. Dat betekent dat de getijden in die periode extremer zijn. Bij eb staat het water nóg lager dan normaal en bij vloed nóg hoger. Daarvoor vindt er veel verplaatsing van water plaats.
Geulen
Wanneer het eb wordt en het water terug naar de open zee stroomt, ontstaan er geulen. Aan de oppervlakte ziet het water er daar rustig en vlak uit, maar onder de oppervlakte bevindt zich een flinke stroming. Zo'n geul heet een mui. En daar wil je niet in terechtkomen.
Tegen de stroming in
Het water in zo'n mui stroomt namelijk met wel 10 tot 12 kilometer per uur terug naar de open zee. Een snelle zwemmer haalt nog geen 5 kilometer per uur. Je kunt dus onmogelijk op tegen de heftige stroming en raakt alleen maar uitgeput als je naar de kant probeert te zwemmen.
'Laat je meevoeren'
Volgens Zeilstra is het toch een natuurlijke reactie van de mens om terug te willen zwemmen naar de kant. Maar zijn tip is: doe het niet. Laat je meevoeren met de stroming naar de open zee. Hij raadt aan om op je rug te gaan liggen en je mee te laten trekken. "Het is misschien wel eng dat je naar zee wordt getrokken, maar het wordt nooit super ver", vertelt Zeilstra. Wanneer je merkt dat de stroming afneemt, kun je naar de zijkant van de stroming zwemmen en via de zandbanken weer terug naar de kust gaan. Wie toch probeert tegen de stroming in te zwemmen, raakt al gauw uitgeput en loopt grote kans te verdrinken.
Kinderen
Probeer dan ook niet je kind achterna te zwemmen als je ziet dat hij of zij in een mui terecht is gekomen. Je zal dan zelf ook slachtoffer van de heftige stroming worden. Het beste om in zo'n situatie te doen, is 112 bellen. Zij schakelen dan de reddingsbrigade in. Zo werden vrijdag drie kinderen op het Zandvoortse strand op tijd gered uit een mui. De kinderen werden meegevoerd door de heftige stroming, maar konden net op tijd door reddingswerkers uit het water worden gehaald.
Voorkomen
Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je in een mui terechtkomt. Volgens Zeilstra is het vooral belangrijk om niet te ver de zee in te gaan. Kinderen mogen tot hun knieën in het water en volwassenen tot hun heupen. Daarbij moeten kinderen altijd binnen een armlengte van een volwassene blijven, mocht er toch iets misgaan.
Opletten
Ook is het belangrijk om altijd met de kustlijn mee te zwemmen, en niet van de kust af. En let op het wateroppervlak. Rustige plekken zien er misschien fijn uit, maar niets is minder waar. Juist op die plekken schuilt vaak een mui. Kies dus liever voor de golven.
Ga je toch een stukje zwemmen? Laat je kostbare spullen dan niet zomaar achter. Met deze tips voorkom je dat ze gestolen worden.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock.