null Beeld

Zwemmen, lekker ontspannend!

Ik dook diep en bleef vrij lang onder water. Een beetje te lang.

Redactie Libelle.nl

Op aanraden van mijn huisarts moest ik gaan zwemmen, want dat was lekker ontspannend. Ik ging op maandagochtend voor het eerst. Tjee zeg, bijna het hele zwembad was gevuld met bejaarde en hoogbejaarde vrouwen. Wat doe je dan als man? Juist ja: je probeert ze zo snel mogelijk voorbij te zwemmen.

Dat deed ik ook, aanvankelijk. Maar ik ontdekte dat bejaarde en hoogbejaarde vrouwen a) best snel kunnen zwemmen en b) dit best snelle zwemmen ontzettend lang kunnen volhouden. Wat ertoe leidde dat ik c) na zo’n vijf, zes baantjes dreigde te verdrinken, wat al erg is, maar er doemde een nóg erger scenario op in mijn hoofd: dat ik gered zou worden door een kordaat vrouwtje van pakweg 82 jaar oud. Ik haalde de overkant nét en ik was helemaal uitgeput.

Dat was een wijze les. Maar hoe nu verder? Ik besloot mijn tweede bezoek te beginnen met een flinke duik in het water. Dat zou me niet alleen een substantiële voorsprong geven op de vrouwen, maar ik zou vast ook, nou ja, indruk maken. Wil een man indruk maken op bejaarde en hoogbejaarde vrouwen? Ja hoor. In principe wil een man indruk maken op elke vrouw.

Dus ik dook. Ik dook vrij diep en bleef vrij lang onder water. Een beetje te lang. Proestend kwam ik boven, pal naast een mevrouw van begin zeventig. Bezorgd vroeg ze: "Gaat het, meneer?" Ik wilde zeggen: "Ja hoor, gaat lekker. Kom, ik pak nog even een baantje of vijftig", maar ik had zo veel water binnengekregen dat ik bleef proesten. "Nel!", riep ze nu en uit de verte kwam ene Nel aan gezwommen, in een razend tempo. Ik zag een ramp in aantocht. "We moeten hem boven water houden!", riep Nel. Ik wilde zeggen: "Laat me alsjeblieft met rust, bespaar me deze afgang!" maar ik kreeg nog steeds water binnen en ze hielden me vast en zo gingen we richting trapje en… en wat hád ik graag willen verdrinken, voorgoed weg uit deze waanzinnige wereld van o zo sportieve, o zo behulpzame en niet te vergeten o zo afschuwelijke bejaarde en hoogbejaarde vrouwen.

Eenmaal uit het water vestigde ik het ene record na het andere. Nog nooit rende ik zo snel van zwembad naar kleedhokje. Nog nooit kleedde ik me zo snel aan. En nog nooit loog ik zo schaamteloos tegen mijn vrouw, toen ze vroeg hoe het was geweest. "Lekker hoor", zei ik. "Lekker ontspannend."

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook een van zijn andere columns.

Fotografie: Getty images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden