null Beeld

Zzp olé: een nieuwe werkplek

Elke week schrijft Esther Vuijsters voor Libelle Daily over haar drukke leven als zzpmmk’er (zelfstandige zonder personeel maar mét kinderen). Fulltime keuzestress? Esther weet er álles van. 

Redactie Libelle.nl

Vandaag werk ik vanuit een nieuwe werkplek … de keuken. Met de deur dicht weliswaar, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Ik weet niet wie er harder gilt, man of kind. Hopelijk krijgt Potentiële Opdrachtgever - type ‘voor jou tien anderen’ - het rumoer niet mee.

Een kat?!

“Het lijkt me super om artikelen te schrijven voor uw bedrijfsblad!” roep ik enthousiast. Ik klem de telefoon tussen oor en schouder. En terwijl ik de vaatwasser uitruim, probeer ik het gesprek op de woordprijs te brengen. Dit kon wel eens een goedbetaalde opdracht zijn en met het oog op de komende verbouwing zijn extra inkomsten welkom. “Wat hoor ik nou?” zegt Potentiële Opdrachtgever als ik een mes in de gootsteen laat kletteren. “O eh. Een kat.” Aan de andere kant van de lijn is het even stil. Ik zucht onhoorbaar. Een kat? Waarom zeg ik nou een kat? Ik héb niet eens een kat. En nu weet hij dat ik niet op kantoor zit waar ik in alle rust aan het artikel voor zíjn blad kan werken.

Voor het keukenraam

Snel doe ik de vaatwasser dicht en concentreer me op dit gesprek. Mijn tarief is akkoord, over de deadlines zijn we het ook snel eens. Leuk! Ik heb zin in deze opdracht! En misschien dat ik nu toch ook het keukenraam kan laten vervangen.

Polonaise in de keuken

We zijn inmiddels in de afrondende fase beland als Annabel (9) de keuken binnenstormt. “Ik heb met papa geoefend en ik heb de tafeltoets gehaald!” Mijn man dendert in polonaise achter zijn dochter aan. “Een-nul, een-nul, een-nul!” roept hij blij. Snel werk ik de fanfare de keuken weer uit. ‘Ssstt, ik ben aan het bellen!’ sis ik. Met mijn ogen stuur ik een waarschuwing. Deze opdracht wil ik hebben.

De afronding

“Dus we zijn het eens?” zegt Potentiële Opdrachtgever. “Ik kan dit voorstel per e-mail versturen?” Yes! Gelukt! En net als ik Heel Zakelijk wil afsluiten (“ik stuur de leveringsvoorwaarden met de bevestiging mee”, zoiets) grinnikt hij opvallend menselijk: “En nou gauw naar je dochter om haar te feliciteren!”

Meer lezen? Check Esthers eigen website of Facebookpagina.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden