Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ernst Daniël Smid: “Ik ben niet bang, ik baal vooral omdat de ziekte me zo beperkt”

Premium

Ernst Daniël Smid: “Ik ben niet bang, ik baal vooral omdat de ziekte me zo beperkt”

Sinds het moment dat zanger Ernst Daniël Smid bekendmaakte dat hij al vijf jaar parkinson heeft, hoeft hij eindelijk geen smoesjes meer te bedenken. “De tijden van grote avonturen zijn voorbij, ik probeer nu een andere zin aan mijn leven te geven.”

Zanger en presentator Ernst Daniël Smid zong in talloze opera’s en musicals, waaronder Les Misérables. Hij heeft drie kinderen uit twee huwelijken en vijf kleinkinderen. Na het overlijden van zijn tweede vrouw in 2012 richtte hij de stichting Pijn bij kanker op. Ernst Daniël woont in Winterswijk en heeft een relatie. In het najaar verschijnt zijn autobiografie.

In het najaar van 2019 sprak ik Ernst Daniël Smid op een zonnig terras ergens in de Zaanstreek. Vooraf was ik best gespannen om deze beer van een man met de bulderende, diepe stem te ontmoeten, maar dat bleek niet nodig. Ernst Daniël was vriendelijk, rustig en zelfs een beetje in zichzelf gekeerd, merkte ik. Voor iemand met zulk uitgesproken stemgeluid praatte hij ook opvallend ingetogen, bijna binnensmonds zo nu en dan.

Parkinson

Het gesprek verliep daardoor eerst wat stroef, de communicatieve blokkade was bijna voelbaar. Na een poosje klonk een allesverklarende zucht. “Je mag het ook best weten eigenlijk… ik heb parkinson.” Het kostte Ernst Daniël zichtbaar moeite dit hardop uit te spreken, alsof hij zichzelf trainde om te wennen aan de harde waarheid. “Binnen nu en vijf jaar gaat dit een enorme rol in mijn leven spelen, het zal op mijn stem slaan waardoor ik het zingen moet opgeven. Ik zal een andere zin aan mijn leven moeten zien te geven,” concludeerde hij aangedaan, “maar welke in godsnaam?”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen