Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Harriet Duurvoort: “Het vriendje van Karlijn uit ‘Jan, Jans en de kinderen’ veroorzaakte misschien wel mijn eerste identiteitscrisis”

Premium

Harriet Duurvoort: “Het vriendje van Karlijn uit ‘Jan, Jans en de kinderen’ veroorzaakte misschien wel mijn eerste identiteitscrisis”

Harriet Duurvoort (51) is freelance journalist en columnist voor onder andere de Volkskrant. Ze woont in Rotterdam met haar zoon (10) die autisme en een verstandelijke beperking heeft. Deze week schrijft ze over haar eerste identiteitscrisis.

Wat ben ik blij dat ik mag schrijven voor Libelle, het tijdschrift waaraan ik zo veel herinneringen heb. Eind jaren zeventig, ik was een jaar of acht, negen, had mijn moeder een abonnement. Ik zie het blad nog op onze eettafel liggen. Mama, nu 92, is inmiddels verhuisd naar een appartement met een lift, maar de eikenhouten tafel met het wollen tafelkleed – bruin met witte bloemen – heeft ze nog steeds. Foeilelijk vond ik dat ding altijd, tot mij laatst opviel dat zo’n kleed eigenlijk weer helemaal hip is.

Als kind bladerde ik altijd meteen naar Jan, Jans en de kinderen. Want Catootje, dat was ik, en wij hadden ook twee poezen: een boze schuwe en eentje die net zo leuk was als de rode kater. Maar toen kreeg Karlijn opeens een Surinaams vriendje. Een schok, omdat ik plotseling besefte dat ik helemaal niet op Catootje leek. Ik was natuurlijk gewoon een zusje van het vriendje van Karlijn, want wij zijn Surinaams. Mijn vader hamerde daarop, hoewel mijn zusje en ik in Amsterdam geboren zijn. Wij zijn Surinamers, tenminste, wij zijn óók Surinaams want mama is Nederlands. Weliswaar even bruin als papa, ze is namelijk geadopteerd, maar toch echt Nederlands.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen