Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Marcia Luyten: “Iedereen is dol op Máxima!”

Premium

Marcia Luyten: “Iedereen is dol op Máxima!”

Naar aanleiding van Máxima’s 50e verjaardag, 17 mei, verschijnt deel 1 van haar biografie. Nadat schrijfster Marcia Luyten 90 mensen uit haar omgeving had geïnterviewd, stond één ding vast: onze koningin leeft naar haar naam. Groots en meeslepend.

In haar tuin in Broek in Waterland, met uitzicht over de Noord-Hollandse weilanden, vertelt Marcia Luyten over haar bezoeken aan Argentinië. Drie keer reisde de schrijfster naar het Latijns-Amerikaanse geboorteland van koningin Máxima om informatie te vergaren voor haar biografie. Zo’n 90 mensen heeft ze gesproken, onder wie zussen, vriendinnen en oud-collega’s van Máxima. Hoewel de namen van de geïnterviewden geheim blijven, is het een gedetailleerd en kleurrijk boek geworden over Máxima’s leven tot 1999, het jaar dat ze naar Nederland verhuist. Daar begint het nog te schrijven deel 2 van de biografie.

Als ik het zo lees, had Máxima een vrij onbekommerde jeugd.

“Ja, ze groeide op in een leuk en hecht gezin. Haar ouders, María del Carmen – door intimi María Pame genoemd – en Jorge Zorreguieta, hadden volgens vriendinnen een vrolijk huwelijk. Máxima heeft een innige band met haar jongere broers Martín en Juán, maar ook met haar zusje Inés, voor haar overlijden (zij maakte 2018 een einde aan haar leven, red.) Daarnaast zijn er nog drie oudere halfzussen uit het eerdere huwelijk van haar vader met Marta López Gil, een filosofe. Jorge verliet haar en zijn drie jonge dochters voor María, de dochter van zijn vriend Tata Cerruti – die hem had gevraagd of hij een baantje voor haar had. Jorge nam haar in dienst als secretaresse bij het douanekantoor dat hij runde en werd verliefd op het drieëntwintigjarige meisje dat hij van jongs af aan kende. Omdat scheiden door de katholieke kerk was verboden, trouwden ze in 1970 stiekem in buurland Paraguay. Niet lang daarna was María Pame zwanger van Máxima.”

In 1976 greep de junta de macht. Wat kreeg Máxima mee van het regime waar haar vader als staatssecretaris van landbouw deel van uitmaakte?

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen