Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Lekker geruzied? Zó maak je ruzie op de juiste manier

Premium

Lekker geruzied? Zó maak je ruzie op de juiste manier

Dat eeuwige gekibbel met je partner kan je zomaar aan het twijfelen brengen. Heb je wel de ware gekozen? Maar wacht nog even met koffers pakken, want wat blijkt: het is juist goed om af en toe flink te botsen.

Melanie is soms op oorlogspad, zoals ze dat noemt. “Dan knaagt en borrelt er van alles. Sluimerende onvrede, irritaties over alledaagse kwesties, de kinderen die dwarsliggen. Wouter hoeft dan maar iets verkeerds te zeggen of ik ontplof. Als Wouter gelaten blijft zwijgen, raak ik pas echt gefrustreerd. Dan zeg ik iets kwetsends, om een reactie los te krijgen. Dan bijt ik hem toe dat hij een afwezige vader is, of erger: dat hij op zijn vader lijkt. Eén keer heb ik hem zelfs geslagen. Daarmee maakte ik inderdaad wat los. Hij werd zó ziedend dat ik er bang van werd.”

Dat zal Josien (43) niet gebeuren. Drama is niet haar stijl. “Ruzie ga ik uit de weg, ik raak er totaal door van slag. Bij ons valt geen onvertogen woord. Wij verheffen onze stemmen niet en smijten niet met deuren. Wij zwijgen als we botsen, soms wékenlang. Daar krijg ik trouwens ook buikpijn van.”

Conflicthantering

Op zich zou je een meningsverschil moeten kunnen oplossen aan de hand van een eenvoudig model ‘conflicthantering’, schrijft de Vlaamse communicatie-expert Serge Ornelis in zijn boek Met slaande deuren – de kunst van goed ruziemaken.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen