Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Xena’s broer bekeerde zich tot de islam: “Het is allemaal heel snel gegaan”

Premium

Xena’s broer bekeerde zich tot de islam: “Het is allemaal heel snel gegaan”

Zij gaat op vrijdag dansen in een club, hij naar de moskee. Hoe kan het dat wij zo verschillend zijn? vraagt filmmaakster Xena Evers (32) zich af in de documentaire Mijn broer en ik. Ze komen toch uit hetzelfde nest?

“Drie jaar geleden besloot ik een film te maken over mijn broer en zijn keuze zich te bekeren tot de islam, in de hoop hem beter te begrijpen. Ik wilde proberen een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat mijn broer een totaal andere weg is ingeslagen, terwijl we in onze opvoeding dezelfde normen en waarden hebben meegekregen. Hij hing een godsdienst aan die mij vreemd was en soms zelfs angst inboezemde door denkbeelden die lijnrecht tegenover die van mij staan. Bijvoorbeeld het idee dat de man ‘de kapitein van het schip’ is en ‘aan het roer staat’, zoals mijn broer dat zo beeldend kan zeggen.

Mijn enige broer

Van huis uit hebben wij een nogal progressief wereldbeeld meegekregen, wij groeiden op in een vrijgevochten gezin. Ik heb vier zussen, Falko is mijn enige broer en twee jaar ouder dan ik. Mijn ouders waren erg voor emancipatie en gelijkheid; mijn moeder heeft altijd gewerkt en mijn vader stimuleerde iedereen in ons gezin om zich te ontwikkelen. In hun ogen was iedereen gelijk en de meisjes in ons gezin deden dezelfde sporten als Falko. Religie speelde totaal geen rol in onze opvoeding. Sterker nog, mijn ouders waren overtuigd atheïsten. Mijn vader, die zelf uit een katholiek nest kwam, wilde ons ‘niet lastigvallen met die onzin’.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen