Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Roos Schlikker gaat in gesprek met haar schoonmaker

Premium

Roos Schlikker gaat in gesprek met haar schoonmaker

Ze zag me opgroeien van tiener tot moeder tot midden 40’er. Ze paste op mijn kinderen. Ze huilde toen ze hoorde dat mijn moeder was overleden. We praten met handen en voeten.

Soms schrijft ze een enkel woordje Nederlands voor me op: ‘Mop. Nieuw.’ Dan begrijp ik dat ze toe is aan een nieuwe zwabber.

Judith komt uit Brazilië. Ze maakte schoon bij mijn ouders en doet dat nog steeds bij mij thuis. Ze woont hier al 30 jaar maar spreekt amper Nederlands. Eindeloos lang had ik mijn eigen gedachtes over haar. Ze vond de regen hier ongetwijfeld koud. Het werkende leven zwaar met al dat moppen. En ze spaarde vast om terug te gaan naar haar geboorteland. Maar het was allemaal speculatie. Dus besloot ik onlangs: nu wil ik het eens echt weten. Wie is Judith? Ik heb een tolk geregeld en op een winderige middag bellen we aan bij haar huis. Ze friemelt zenuwachtig aan haar bloesje. “Is klein”, mompelt ze, als ze me de woonkamer binnen laat. Klein is het inderdaad, maar ook gezellig. Gele tulpen op tafel, een enorme fruitschaal prominent in de gang.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen