Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Roos Schlikker: “Mijn vriendin was ontroostbaar, wat moest ze zonder haar allerliefste hond?”

Premium

Roos Schlikker: “Mijn vriendin was ontroostbaar, wat moest ze zonder haar allerliefste hond?”

Roos Schlikker (45) heeft 2 zoons, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen.

Allerliefste hond

En toen was hij dood, zomaar, plotseling. Gewoon in slaap gevallen en niet meer wakker geworden. Mijn vriendin was ontroostbaar, wat moest ze zonder Max, haar grootste vriend, haar eerste en allerliefste hond? Ik wist niet wat ik tegen haar moest zeggen. Troostende woorden klonken opeens zo cliché en onecht. Uiteindelijk ging ik naar de kaartenwinkel in de buurt en kocht een ansicht voor haar. Er stond een lookalike op van Max, de roze tong speels uit zijn bek, de oortjes fier overeind. ‘Deze blijft voor altijd bij je’, schreef ik erop. Later begon ik te twijfelen. Ja, ik ben een groot voorstander van kaartjes sturen als het leven tegenzit. Het is een vorm van aandacht geven, van iemand bevestigen in zijn of haar verdriet, iets tastbaars wat helemaal prettig is nu we in coronatijd geen armen om elkaar heen mogen slaan. Maar die tekst… misschien was die bij nader inzien niet zo fijn. Een kaart met een hond die bij je blijft, kan je doen denken aan de hond die je mist.

Andersom is het ook zo: soms kijk ik naar Frenkie, onze pup, en schiet opeens door mijn hoofd dat hij ooit dood zal gaan. Stomme gedachte natuurlijk, beetje dramatisch ook, maar niet onwaar. Wij levende zielen worden voortdurend op de hielen gezeten door die ene werkelijkheid: dat we zullen sterven en dat alles waarvan we diep houden ook doodgaat. Zenboeddhisten kunnen daar altijd enorm wijs over doen. Hun stelling is dat we het meest lijden als we gehecht zijn aan dingen die we kunnen verliezen.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen