Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Sylvia Witteman: “Natuurlijk wil je dat! Je hebt dan zelf toch niks meer aan je organen?”

Premium

Sylvia Witteman: “Natuurlijk wil je dat! Je hebt dan zelf toch niks meer aan je organen?”

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week krijgt ook haar zoon een brief van het donorregister. 

Ook voor mijn oudste zoon (19) is er een brief van het donorregister, want ook hij moet beslissen over het afstaan van zijn organen na zijn dood. Daar moet ik wel even van slikken. Nadenken over mijn eigen dood is al niet echt feestelijk, maar de dood van mijn kind? Ja, ik moet realistisch blijven, het kán gebeuren. Voor jongeren liggen allerlei gevaren op de loer. Die scooter kan ik hem niet afpakken, onze auto kan ik hem niet weigeren. Hij huurt graag eens een zeilboot, dat ga ik toch niet tegenhouden? Ook wil hij nog zijn motorrijbewijs halen, dat kan ik niet verbieden, wel? Ik mag nog blij zijn dat hij geen geld heeft om een vliegbrevet te halen. En dat hij zelf geen vleugels heeft, want hij zou, net als Icarus, te dicht naar de zon vliegen, waarna zijn vleugels zouden smelten en hij ter aarde zou storten.

“Wat zit jij moeilijk te kijken?” zegt mijn zoon, onkundig van mijn sombere gedachten.

“Niks”, zeg ik. “Kijk, hier is een brief van het donorregister. Ik heb er van de week een halve middag over gedaan om erachter te komen dat je niets hoeft te doen, sukkel die ik ben. Als je niet reageert, word je vanzelf geregistreerd als donor.”

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen