Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Sylvia Witteman: “Paté maken, ik durfde het jarenlang niet meer aan”

Premium

Sylvia Witteman: “Paté maken, ik durfde het jarenlang niet meer aan”

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week loopt het maken van paté een beetje uit de hand. Het brengt Sylvia terug naar een trauma van toen er nog geen internet was… 

Het is jammer dat de zomer voorbij is, maar laten we positief blijven: zo’n herfst geeft ook weer nieuwe impulsen. In mijn geval zijn die vooral, nee, uitslúitend culinair (sorry, Marie Kondo). Ik krijg zin om paté te maken, van die grove, verrukkelijke paté die de Fransen geen paté noemen, maar terrine.

Ik weet nog dat ik voor het eerst zo’n terrine maakte. Er bestond nog geen internet, dus ik had het recept uit een kookboek. Er kwam lever aan te pas, en ‘grof gemalen varkensvlees, half vet, half mager’; ik nam rundertartaar, want ik wilde juist een paar kilo afvallen.

Thuis deed ik alles keurig volgens het recept. ‘Zout naar smaak’ stond er. Ik deed er een flinke mespunt in. Ik mengde alles met kruiden, broodkruim en wat al niet en deed de vleesmassa in een cakeblik. Dat moest au bain marie in de oven, maar dat leek me nodeloos gedoe, dus ik deed het zonder waterbad. Toen de paté klaar was moest hij minimaal 24 uur rusten voor het aansnijden, ook dat leek me flauwekul. Ik sneed een plak af en proefde. Het was een zouteloos, kurkdroog, lauw, leverachtig gehaktbrood. Brr…

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen