Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Sylvia Witteman: “Elk jaar in januari stopte ik met roken. Voor een dag of twee”

Premium

Sylvia Witteman: “Elk jaar in januari stopte ik met roken. Voor een dag of twee”

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week regelt ze drie kerstdiners voor haar moeder.

“Heb je nog goede voornemens voor 2021?”, vroeg ik spottend aan mijn zoon, die zich weer eens bij de snoepkast stond vol te stouwen met stroopwafels, bitterkoekjes en drop. Hij hoorde mijn ironie niet, waarschijnlijk door het kauwen. “Daar geloof ik niet in”, zei hij. “Er gaan wel veel klasgenoten stoppen met roken. Ben benieuwd.”

Zelf rookt hij goddank niet. Ik begon er eind jaren zeventig mee. We wisten wel van de gevaren van longkanker, maar de meeste mensen gingen ervan uit dat het ‘allemaal niet zo’n vaart zou lopen’ en de rest vond laconiek ‘dat je toch érgens aan moest doodgaan’. Iedereen rookte: leraren, artsen, politieagenten, mijn ouders. Ik was veertien en zonder het te beseffen was ik begonnen met roken. Een kettingroker werd ik niet, maar zo’n tien sigaretten per dag kreeg ik wel weg. “Zonde, hoor!” zei mijn moeder, maar ja, dat maakte niet veel indruk, want ze had er meestal een Caballero bij in haar mond.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen