Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Sylvia Witteman is bij de tandarts: “Zelfs als je lacht zie je er niks van”

Premium

Sylvia Witteman is bij de tandarts: “Zelfs als je lacht zie je er niks van”

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week wordt Sylvia weer geconfronteerd met het roerige verleden van haar gebit. 

Spijt is wat de koe schijt, zegt een charmant oudhollands spreekwoord. Spijt heb ik van een heleboel dingen (wie niet?), maar toch vooral van hoe ik in mijn jeugd mijn gebit verpest heb. Mijn moeder was fel tegen snoepen, daarom deed ik dat stiekem, ’s avonds in bed. Mijn moeder was vóór tanden poetsen, maar ik had er een hekel aan en nam alleen een hapje tandpasta voor een bedrieglijk frisse adem. Ik ging jong het huis uit, naar een kraakpand waar persoonlijke hygiëne gold als burgerlijk en zinloos. Het waren de jaren tachtig, wie poetst er nou zijn tanden als de bom elk moment kan vallen? Naar de tandarts ging ik al helemaal nooit.

Pas toen ik twintig was, bleek hoe stom ik was geweest. Om een lang verhaal kort te maken: ik ging jaren van kiespijn, vullingen en wortelkanaalbehandelingen en kronen tegemoet. Het kostte me duizenden euro’s, tientallen slapeloze nachten en liters angstzweet. Ik begon te poetsen, te flossen en te stoken om de verloren tijd in te halen. Rond mijn veertigste was mijn gebit pas echt in orde. Maar het geld en de inspanningen hadden effect gehad: ik had al mijn eigen tanden en kiezen nog.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen