Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

10 nieuwe medische behandelingen: van eiwitten tegen migraine en afvallen met een maagballon

Premium

10 nieuwe medische behandelingen: van eiwitten tegen migraine en afvallen met een maagballon

Spataderen bestrijden met een roterend draadje, rimpels liften met een straaltje gas en virtuele pijnbestrijding: de medische ontwikkelingen staan niet stil. De 10 nieuwste behandelingen.

1. Buikspoeling bij eierstokkanker

Het is een van de sluipendste en agressiefste vormen van kanker: eierstokkanker. Er zijn nauwelijks voortekenen en als het ontdekt wordt, is het vaak te laat. Jaarlijks krijgen 1300 vrouwen in Nederland eierstokkanker. Drie op de vier van hen hebben al uitzaaiingen in de buik. Vijf jaar na de behandeling is nog ongeveer een derde van deze vrouwen in leven. Goed nieuws dus dat er een behandeling is die meer kans geeft op overleven. Het gaat om hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC). Hierbij krijgen vrouwen tijdens de operatie een buikspoeling met verwarmde chemotherapie. Deze therapie werd al jarenlang uitgevoerd bij darmkanker, maar had het ook zin bij eierstokkanker?

Een onderzoeksteam onder leiding van Willemien van Driel, gynaecoloog-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek, onderzocht het. Ze verdeelde in een tien jaar durend onderzoek 245 vrouwen met uitgezaaide eierstokkanker over twee groepen. De eerste groep kreeg de standaardbehandeling: chemotherapie, operatie en weer chemotherapie. De tweede groep onderging tijdens de operatie een HIPEC-behandeling. De operatie duurt wel wat langer, maar dat brengt geen nadelen met zich mee. Vijf jaar na start van de behandeling was bij de HIPEC-groep de kans op overleven tien procent groter. Dankzij dit overtuigende bewijs wordt HIPEC sinds 1 maart 2019 vergoed vanuit het basispakket.

2.Sneller van je spataderen af

Ze ontsieren de benen en geven vaak klachten: van lichte jeuk of moeheid in de benen tot een lastig te behandelen ‘open been’. Spataderen ontstaan doordat de kleppen in het bloedvat van het been niet goed meer werken. Het bloed zakt terug het been in, er ontstaat een grotere druk in de aderen en deze worden wijder. Jarenlang was strippen dé behandeling, waarbij de vaatchirurg de aangetaste aderen operatief verwijdert. Daarna kwamen er ‘minimaal invasieve’ technieken, die beter resultaat geven. Hierbij wordt gebruikgemaakt van hitte en een pijnstillende vloeistof om de spatader dicht te schroeien. Maar die pijnstillende injecties zijn tijdrovend en pijnlijk. Een nieuwe, veel minder belastende minimale invasieve techniek is MOCA (mechanochemische endoveneuze ablatie).

Hierbij maakt de vaatchirurg de spatader dicht door een katheter met een roterende draad, waardoor de binnenkant van de ader minimaal beschadigt. Tegelijkertijd spuit hij een verhardende vloeistof in die hecht aan de binnenkant van de ader. De spatader slinkt en verdwijnt. De behandeling duurt ongeveer een kwartier. Er komt geen hitte aan te pas, zodat nauwelijks verdoving nodig is. Ook geven patiënten aan bijna geen pijn te hebben na de behandeling. Ze herstellen daardoor sneller. Na de behandeling is het belangrijk om direct weer te gaan lopen, de eerste twee weken met steunkousen.

3. Eiwitten tegen migraine

Ook mannen hebben er last van, maar migraine is vooral een vrouwenkwaal. Driekwart van de mensen met migraine is vrouw – vooral vanwege de aanzienlijk rol van hormonen. Migraine is niet zomaar hoofdpijn. Het is een chronische hersenziekte die vaak gepaard gaat met bonkende, eenzijdige hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor licht en/of geluid. Goed nieuws dus voor mensen met moeilijk te behandelen migraine dat nieuwe CGRP-remmers wél goed lijken te werken. Ze worden maandelijks toegediend met een injectie en remmen het vrijkomen van het eiwit CGRP af, dat de pijn bij migraine veroorzaakt. Dat zorgt voor minder migraineaanvallen, die bovendien minder heftig zijn en korter duren. Daarbij werken antimigrainemiddelen, zoals triptanen, beter.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen