Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

25x check-je-vlek: alles wat je moet weten over huidvlekjes in de zomer

Premium

25x check-je-vlek: alles wat je moet weten over huidvlekjes in de zomer

Moedervlekken, sproeten, ouderdomswratjes… Vlekjes op je huid zijn normaal, maar het kan geen kwaad om jezelf af en toe goed te controleren. Dermatologen Elsemieke Plasmeijer en Jorrit Terra beantwoorden 25 vragen over vlekjes, de invloed van de zon en goede bescherming.

Wat is het verschil tussen een moedervlek en een sproet?

Dr. Elsemieke Plasmeijer, werkzaam bij Antoni van Leeuwenhoek Amsterdam: “Sproeten zijn licht- tot donkerbruine vlekjes die je vooral ziet bij mensen met een lichte huid. Door de zon kunnen ze donkerder worden. Met het blote oog is het soms moeilijk vast te stellen of een vlekje een sproet of een moedervlek is. Een dermatoloog heeft een speciale loep die uitsluitsel kan geven. Sproeten ontstaan op plekken waar de pigmentcellen in de huid meer pigment aanmaken. Het aantal pigmentcellen in een sproet is normaal. Daarmee verschilt een sproet van een moedervlek, die uit meerpigmentcellen bestaat. Een sproet is volstrekt onschuldig.”

Wat moet je doen als je een nieuwe moedervlek ontdekt?

Dr. Jorrit Terra, werkzaam bij Isala Dermatologisch Centrum Zwolle: “In principe wordt elk mens zonder moedervlekken geboren. Slechts 1 op de 100 mensen heeft een aangeboren moedervlek. De meeste ontstaan tussen je 10e en 30ste levensjaar. Sommige ook nog in de jaren erna. Als je ouder bent dan 40 en je ziet een nieuwe moedervlek, dan is het goed om die in de gaten te houden.”

Is het slim om jezelf af en toe te checken op vlekken?

Terra: “Zeker. Mijn tip: laat iemand meekijken, want je kunt je eigen rug niet goed zien. Neem jezelf minimaal 2 keer per jaar onder de loep. Eventueel kun je foto’s maken, zodat je ze kunt vergelijken.”

Moet je extra oppassen voor huidkanker als je veel moedervlekken hebt?

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen