Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dít is waarom je nu moet stoppen met alcohol: “Weinig mensen weten dat alcohol een van de meest kankerverwekkende stoffen is”

Premium

Dít is waarom je nu moet stoppen met alcohol: “Weinig mensen weten dat alcohol een van de meest kankerverwekkende stoffen is”

Jarenlang dronk journalist Rosa Dammers altijd nét iets te vaak en nét iets te veel. Tot ze het zat was en voorgoed de dop op de wijnfles schroefde. “Ik voel me veel beter én ik houd geld over.” 

Toen ik anderhalf jaar geleden besloot een tijdje geen alcohol te drinken, dacht ik: dat houd ik nog geen maand vol. De zomer was in aantocht en het terras was dan altijd mijn tweede thuis. Toch was ik nieuwsgierig naar het effect van even niet drinken. Ik dronk sinds mijn zestiende steevast elke week zo’n drie flessen wijn en zakte geregeld een avondje door in de kroeg. Als jonge blom had ik daar weinig last van, maar inmiddels was ik een slechte slaper, een paar kilo te zwaar en klaar met de katers, hoge rekeningen en eindeloze dronkenmansruzies met mijn vriend. Én ik was benieuwd of ik überhaupt zonder kon. Alcohol was zo’n vast onderdeel van mijn leven. Ik dronk om te ontspannen na een drukke dag, als er iets te vieren viel of als ik me rot voelde. Ik gebruikte het als sociaal smeermiddel of gewoon omdat ik er zin in had. Alcohol hoorde naar mijn idee bij een leuk volwassen leven. Ik vond het bovendien ontiegelijk lekker, vriendinnen noemden me niet voor niets Rosa rosé.Pogingen om te minderen waren al een paar keer uitgelopen op een fiasco. Van alleen in het weekend tot maximaal twee glazen per avond: telkens ging ik voor de bijl. Soms had ik een extra aanmoediging nodig – “Kom op, doe niet zo ongezellig” – andere avonden praatte ik het zelf goed: morgen stop ik écht. Ik speelde continu hetzelfde bandje af. Willen minderen, toch drinken, me schuldig voelen, het een paar dagen volhouden, weer drinken. Ik werd er gek van en kon op een gegeven moment aan niks anders denken. Of ik dronk of niet: alcohol beheerste voor een groot deel mijn leven. Dit was niet meer gezond. Op 2 juni 2019 stopte ik cold turkey voor onbepaalde tijd, in elk geval voor een maand.

Ongezond én verslavend

Ik bereidde me voor op chagrijnige dagen en een ontembaar verlangen, maar niets van dit alles.

Verder

lezen?

Dit is een Premium-artikel. In Libelle Premium vind je onze beste artikelen en video’s. Probeer nu 2 weken gratis!

€2,99

per maand

of Inloggen